Prilikom prodaje automobila niste obavezni s njim proslijediti i registarske pločice. Pitate li se zašto ne, ovo nije tekst za vas, no ako ste se emocionalno vezali za baš taj skup slova i brojki, čitajte dalje.

Jasno se izjasnite da želite zadržati svoje stare registarske pločice

Prvo što trebate učiniti je, ukoliko odjavljujete vozilo, izjasniti se u pisanoj formi da želite zadržati svoje stare registarske pločice kako bi vam ih sačuvali. Ako prodajete vozilo navedite u kupoprodajnom ugovoru da zadržavate registarske pločice, a kupac će onda pri promjeni podataka dobiti nove. Ako vi još niste stigli nabaviti novo vozilo na koje bi išle vaše najdraže tablice, stanica za tehnički pregled će vam ih čuvati 90 dana. Isti slučaj je i s odjavom vozila. U Pravilniku o registraciji i označavanju vozila stoji kako se registarske pločice poništavaju nakon pregleda i odjave vozila, no postoji iznimka. Naime, registarske pločice se na zahtjev vlasnika čuvaju 90 dana od dana odjave vozila, odnosno 180 dana ako se radi o registarskim pločicama za oldtimer (staromodna) vozila.

Personalizirane registarske tablice – kako ih nabaviti i koliko koštaju?

Stvar se mijenja ako izgubite tablice, ako vam ih ukradu ili ako vam se one oštete, a želite da nove imaju identične oznake. Naime, izdavanje registarskih pločica redovno stoji 65 kuna odnosno 8,63 eura. No, ako inzistirate na naručivanju brojeva onda će vas to izaći 278 kuna odnosno 36,90 eura. Morate računati na dodatne troškove ukoliko promijenite registarske oznake jer morate izvaditi novu prometnu dozvolu što će vas stajati još 100 kuna ili 13,27 eura te dodatnih 20 kuna ili 2,65 eura za izdavanje tablica.

Oldtimeri – kako ih registrirati?