Izmjena kotača ili, kako to većina voli reći, gume nije tako jednostavan posao kako se to na prvu čini. Bez sumnje će se namučiti onaj koji to radi prvi put, no i iskusniji vozači često imaju problema s mijenjanjem kotača.


Kako biste što brže i jednostavnije zamijenili kotač, potrebno se pridržavati nekih osnovnih pravila, a kako bismo vam to pobliže prikazali, napravili smo video uputu koja može koristiti kao podsjetnik iskusnijima, ali i odlična polazišna točka onima koji nikad nisu mijenjali kotač.

1. Prvi korak je pronaći sve potrebno u automobilu. Kako bi zamijenili gumu, trebat će vam ključ, dizalica i rezervna guma. Kod nekih automobila, što je rjeđe, potreban je dodatan alat za skidanje ukrasnih poklopaca s vijaka i adapter za skidanje posebnih vijaka koji štite od krađe naplataka. Od koristi mogu biti i uputstva za korištenje automobila.

2. Nakon toga treba osigurati automobil.Ubacite ga u brzinu i povucite ručnu kočnicu kako se ne bi pomicao kad ga dignete na dizalicu. Gumu mijenjajte uvijek na što ravnijoj podlozi, nikad na nagibu, uzbrdici ili nizbrdici.

kako zamijeniti gumu

3. Prije dizanja automobila treba otpustiti vijke jer će nakon dizanja to biti mnogo teže, a i može doći do oštećenja automobila. Ako ne ide s rukama, nogom stanite na ključ i pokušajte ga pomaknuti cijelim tijelom. Ako ne ide ni tada, poprskajte vijak s WD-40, pričekajte i pokušajte ponovo. U nuždi može pomoći i Coca Cola ili neko drugo gazirano piće.

4. Nakon opuštanja vijaka slijedi dizanje auta. Dizalicu treba postaviti na točno određeno mjesto ispod auta, a koje je to mjesto i kako se dizalica koristi, pronaći ćete u uputstvima za korištenje auta. Automobil dižete toliko dok se kotač ne izdigne iznad podloge toliko da ispod njega stane vaš dlan.

5. Nakon što je auto podignut, do kraja odvrnite vijke te skinite kotač.

6. Sljedeće, kotač kojeg montirate zataknite na osovinu te ga učvrstite vijcima. Dok je auto još podignut, učvrstite vijke ključem, zategnite ih do kraja no nemojte pretjerivati s upotrebom snage.

7. Pomoću dizalice automobil spustite na podlogu te tada ponovno snažno zategnite vijke. Kotač je sada zamijenjen i možete nastaviti put.

Bez obzira na iskustvo, zamjena kotača, pogotovo na novom automobilu s teškim kotačem prilično je težak posao, a mnogo detalja se može zakomplicirati.

U svakom slučaju uvijek na raspolaganju stoji ORYX Asistencija, a planirate li sami mijenjati kotače s ljetnim gumama za one sa zimskima, razmislite dvaput.

kako zamijeniti gumu

zamjena gume u servisu

Ako „znate što radite“, za izmjenu jednog kotača u kućnoj radinosti će vam trebati i nekoliko sati, a u servisu je to gotovo za manje od sat vremena. Također, kod kuće nećete moći balansirati kotače što za posljedicu može imati lošije vozne osobine i komfor vožnje, pa se u svakom slučaju preporuča brzinski odlazak kod servisera da se kotači balansiraju i centriraju.