Automobili sa ugrađenim kamerama koje snimaju što se događa ispred vozila više nisu tako rijetki. Načelno, svi koji postavljaju takve kamere učinili su to prvenstveno kako bi zaštitili sebe, odnosno da u slučaju bilo kakvog incidenta, nezgode ili nesreće imaju snimljeno što se zapravo dogodilo. U nastavku donosimo je li u Hrvatskoj legalno snimanje kamerama u autu i objavljivanje sadržaja te mogu li se takve snimke koristiti pri utvrđivanju krivca za nesreću.

Je li snimanje i objavljivanje videa legalno?

Iako je logično da snimka olakšava utvrđivanje krivca u slučaju prometne nesreće, one su ipak u nekim zemljama zabranjene – primjerice u Austriji te Portugalu. U Švicarskoj je upotreba kamera dozvoljena samo u slučaju nesreće, no ne i za zabavu. U Hrvatskoj to nije slučaj, ali ipak postoje neka pravila koja treba poštivati.

Ništa se ne smije objavljivati bez prekrivanja registracije i lica osoba na snimci. Od stupanja GDPR-a na snagu obavezni ste sakriti sve po čemu bi se osoba mogla prepoznati, osim ako snimku dijelite sa sudom ili policijom. Ukratko, na društvenim mrežama morate sakriti aktere vama zabavne situacije, dok policija i sud smiju imati uvid u originalni snimak kako bi mogli utvrditi eventualnog krivca. Znači, prema Prekršajnom i Kaznenom zakonu nije zabranjeno snimanje kamerama iz automobila na javnom mjestu, no pazite da ne prekršite Zakon o sigurnosti prometa na cestama. Naime, prema članku 196 stavak 3, vozač za vrijeme vožnje ne smije upotrebljavati mobitel ni druge uređaje (tako ni kameru) na način koji bi umanjio mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom.

Snimili ste trenutak prometne nesreće – Može li snimka poslužiti kao dokaz?

Kada sudionik u prometnoj nesreći u vozilu ima ugrađenu kameru te snimku sporne situacije, policijski službenik će snimku priložiti kao dokaz uz zapisnik o nesreći, a za njeno izuzimanje vozaču će izdati potvrdu. Nadležni sud ipak odlučuje o tome hoće li snimku koristiti kao dokaz ili ne.

Više o auto kamerama

Kamere se mogu kupiti posebno, već po cijeni od 300 kuna za najosnovniju funkciju, a neki proizvođači automobila svoje modele opremaju već ugrađenim kamerama. Ugrađuje se iza središnjeg retrovizora, povezana je s internetom i bilježi sve što vozač vidi pred automobilom. Jednim klikom aktivira se za snimanje videa ili fotografije, a video snimke automatski sprema u slučaju nesreće. Kamere ne ometaju vozačev pogled, a kvaliteta snimke zadovoljavajuća je i noću te u lošijim vremenskim uvjetima. Napredniji uređaji mogu se povezati s vozilom, pa uz video snimke pohranjuju i podatke kao što su brzina, je li pritisnuta kočnica ili uključeni žmigavci.

kamere u automobilima - dokaz ili ne

Povezane su s internetom i bilježe sve što vozač vidi pred automobilom

 

Naknada štete od nepoznatog vozila