Jeste li se ikada zapitali koliko auto smije stajati parkiran? Ostavite li automobil da predugo stoji na parkiralištu ili u garaži možete očekivati brojne probleme kad ga pokušate pokrenuti.

Ne bi trebalo proći više od dva tri tjedna, a ako nemate potrebe za korištenjem automobila, barem napravite u tom periodu krug po kvartu. Pustite li automobil da radi u praznom hodu 10 minuta, motor će se zagrijati na normalnu radnu temperaturu, ali postići ćete malo toga. Vožnja automobilom nekoliko kilometara, s druge strane, probudit će mjenjač, kočnice, ovjes, servo upravljač i klimu (uključujući klima uređaj), kao i sve tekućine.

Koliko auto smije stajati? Akumulator i mogući problemi

U protivnom, prvi problem s kojim biste se mogli suočiti je ispražnjen akumulator. Iako ne pokrećete vozilo, akumulator i dalje radi. Dok stoji polako gubi napon, a pokretanje automobila će ga još više isprazniti. To je jedan od razloga zašto trebate odvoziti nekoliko kilometara – kako bi se akumulator imao priliku napuniti. Ako znate da automobil dulje vrijeme nećete voziti, dobro je staviti akumulator na punjač.

koliko auto smije stajati

Gume

Druga stvar s kojom bi mogli imati problem su gume. Dok vozilo dugo stoji na gumama se stvore tzv. ravne površine. Težina automobila koja neprestano pritišće isti dio guma stvara udubljenje, a potrebno ih je i napumpati jer kad stoje gube pritisak. S prvim problemom pomoći će također krug po kvartu jer će se gume zagrijati i tako vratiti u prvobitno stanje.

Tekućine i ostalo

Tekućine u automobilu bitne su za mnoge komponente. Kočiona tekućina, tekućina za servo, ulja… Sve to gubi svoja svojstva stajanjem, pa pokrenite automobil barem svaka dva tjedna kako bi sve bilo podmazano. Stajanjem riskirate i hrđu i to na više mjesta – pod rizikom su pumpa za vodu, diskovi na kočnicama, kao i rezervoar zbog kondenzacije. Stoga biste, planirate li dulje biti parkirani, automobil trebali napuniti gorivom.

Koliko auto smije stajati parkiran ovisi i o tome gdje ste ga ostavili. Parkirate li u garaži ostavite malo otvorene prozore jer riskirate neugodne mirise od vlage. Također izvadite hranu kako ne biste privukli glodavce koji mogu napraviti dodatnu štetu. Parkirate li vani, ptičji izmet može oštetiti lak na vozilu ako se dugo ne pere jer sadrži kiseline. Obratite pozornost i može li nastati šteta ako ste parkirani ispod drveta.

Ukoliko planirate ponovno koristiti ili kupiti auto koji je dugo stajao, predlažemo detaljan servis prije odlaska na tehnički pregled i registraciju vozila. Svakako preporučamo da auto provozate svakih dva tjedna kako bi ga zaštitili od oštećenja.