Motorno ulje je izuzetno važno za rad motora automobila, iz razloga što čisti, hladi i podmazuje komponente motora, stoga treba redovito provjeravati njegovu razinu.

Idealno je da razina ulja bude između oznaka min i max, jer bi u protivnom moglo doći do komplikacija i oštećenja.

U slučaju da ulijete znatno veću količinu ulja u motor, dio ulja bi se iz spremnika mogao preliti u komoru za sagorijevanje, te tamo uzrokovati manju štetu. S druge strane, ukoliko je razina ulja preniska ili ga uopće nema, onemogućava se potrebno čišćenje, podmazivanje i hlađenje što dovodi do jačeg zagrijavanja i trenja, te mogućeg taljenja metalnih dijelova i skraćivanja radnog vijeka motora.

Na tržištu postoje tri vrste ulja, polusintetska, sintetska i mineralna. Polusintetska ulja su kombinacija sintetskih i mineralnih, zahtjevaju češće izmjene od čistih sintetskih te su nešto manje kvalitete ali su cjenovno prihvatljivija. Sintetska ulja su najkvalitetnija, pružaju najboljuzaštitu motora te su najotpornija, ali su i nešto skuplja od ostalih. Mineralna ulja se u pravilu više ne koriste za nove motore, već samo za starije.

Preporučljivo je koristiti uvijek isto motorno ulje, a ukoliko niste sigurni kakvo ide u vaš automobil, provjerite u specifikacijama automobila, kako ne biste pogriješili.

Odgovori