Kućna punionica za električna vozila predstavlja zajedničku brigu svih vlasnika električnih automobila. Stoga se kućna punionica čini kao najbolje rješenje za ovaj problem.

Kućna punionica za električna vozila i preduvjeti

Ono što treba prvo istaknuti je da to dugoročno nije velika investicija. Tzv. Wallbox uređaji za punjenje stoje između 400 i 1600 eura, ovisno o snazi i ostalim značajkama. Mogu se instalirati na zid ili stup, a obično su snage između 3,7 kW do 22 kW. Prije kupovine dobro je provjeriti podržava li vaše vozilo takvo brže punjenje jer ćete u protivnom kupiti punjač prevelike snage od kojeg nećete imati punu korist. Većina električnih vozila ima mogućnost punjenja snagom 7,4 kW ili 11 kW.

Stručnjaci preporučuju korištenje kućnih punionica naspram kućnih utičnica jer punjenje novog električnog auta može potrajati i duže od 40 sati jer je na kućnoj utičnici maksimalna brzina punjenja manja od 3 kWh.

Punionica za električna vozila omogućuje reguliranje snage kojom će se puniti jedno ili više električnih vozila, kontrolu potrošnje struje, postavljanje perioda punjenja, mogućnost autentifikacije korisnika pomoću mobitela, RFID kartice i slično.

kućna punionica za električna vozila

Instalacija punionica za električna vozila

Kako biste bili sigurni ugradnju prepustite obučenim električarima koji će znati sigurno instalirati punjač te ga povezati sa softwareom. Punjači za električna vozila trebaju biti digitalno povezani i sposobni za pametno punjenje jer takva rješenja će vas čuvati od dodatnih troškova i popravaka.

Ako ste vlasnik kuće nećete imati puno prepreka, no živite li u zgradi, a punionica bi se trebala nalaziti u zajedničkom prostoru, morat ćete prvo ishodovati suglasnost stanara, a potom pronaći projektanta kako bi se vidjelo što od instalacija treba mijenjati. Ono što je sljedeći korak, neovisno je li riječ o kući ili zgradi, je traženje elektroenergetske suglasnosti od HEP-a, a sve možete pronaći na njihovim službenim stranicama.

Nakon toga tek mogu krenuti radovi, koje izvodi električar prema nacrtu projektanta. Potrebno je pronaći mjesto za brojilo, provesti instalacije od mjesta za brojilo do garaže te postaviti osigurače u garažu i povući instalacije do utičnica u garaži. Ostaje još samo plaćanje HEP-u i čekanje da vam se instalira brojilo.

Proces instalacije kućnih punionica za električna vozila

1. Dozvola za ugradnju brojila od predstavnika stanara ako živite u zgradi
2. Izrada projekta i instalacija s projektantom i električarem
3. Elektroenergetska suglasnost od HEP-a
4. Izrada projekta od strane projektanta
5. Izvedba instalacija od električara
6. Uplata HEP-u nakon što od njih dobijete elekroenergetsku suglasnost
7. Instalacija brojila od strane HEP-a
8. Uživajte u svojem električnom autu