Kada pokrenete automobil, na sekundu se popale lampice na instrument ploči, i da, puno ih je. Ne morate napamet znati što koja znači jer ostane li neka gorjeti ili vam se upali u vožnji lako provjerite na našim stranicama ili u knjizi vozila u čemu je problem. U nastavku donosimo popis upozorenja na kontrolnoj ploči koje nikako ne biste trebali ignorirati, već zaustaviti vozilo ili posjetiti servis.

Upozorenja na kontrolnoj ploči – što znači koja boja?

Ono što morate znati je da crvene lampice ukazuju na najozbiljnije kvarove i morate se zaustaviti što je prije moguće. Žute ili narančaste su lampice upozorenja i najčešće nisu tako opasne, no problem treba riješiti. Zelene ili plave lampice u autu su lampice koje signaliziraju da je neka od funkcija automobila uključena – npr. duga svjetla, svjetla za maglu, tempomat i sl.

lampice u autu znacenje

Lampice u autu – koje su razlog za brigu i posjet servisu?

Lampice mogu ukazivati i na manjak tekućine u brisačima ili nedovoljno napumpane gume, što također nije za zanemariti, ali možete nastaviti voziti. Nekad se dogodi da lampica nastavi svijetliti iako ste, primjerice, napumpali gume. To znači da je problem u elektronici i napomenite to na sljedećem servisu da vam resetiraju sistem.

Lampice zbog kojih ipak trebate posjetiti servis su sljedeće:

1) Crvena lampica za zračni jastuk – može vam se dogoditi da se ne aktiviraju tijekom nesreće pa otiđite do servisa da vam to provjere.

2) Crveni ABS indikator – govori vam da je neispravan jedan od senzora na kotačima te bez odlaganja trebate otići u servis.

3) Žuti ili narančasti krug s iscrtanim linijama lijevo i desno – indicira da nešto nije u redu s kočnicama pa odmah dogovorite servis.

4) Žuta ili narančasta lampica u obliku motora – ne mora značiti da je neki veći kvar u pitanju, ali nikako se ne smije zanemariti. Ova lampica upalit će se ako je bilo koji sustav zakazao pa tako problem može biti samo vlaga ili pad napona, a može biti i neki ozbiljniji problem. Zaustavite auto i ugasite motor. Ako se lampica ne upali ponovo, problem je zanemariv. No ako je ustrajna, posjetite servis.

5) Crveni indikator ulja – obavještava da u motoru nedostaje ulja. Upali li se tijekom vožnje, obavezno stanite i dolijte ulje.

6) Crvena lampica u obliku termostata – sugerira da može doći do pregrijavanja motora. Zaustavite vozilo i provjerite rashladne tekućine i antifriz.

Ignorirate li upozorenja koja vam auto daje, riskirate ne samo poveći trošak i ozbiljne kvarove već i vlastitu te tuđu sigurnost na cesti. Ako vam se svejedno dogodi to da zanemarite neku od gore navedenih svjetlosnih lampica i da vam auto stane na cesti, uvijek možete računati na našu pomoć na cesti.

Značenje svih lampica u automobilu na jednom mjestu