Mirisi u automobilu mogu dolaziti od (ne)opranog auta i stvari koje vozite i ostavljate u njemu, no neki specifični ipak ukazuju na probleme.

Osjetite li sumpor, prepoznatljiv po smradu trulih jaja, vjerojatno treba zamijeniti katalizator. To je znak da se u njemu stvara sumporovodik od neizgorenih elemenata sumpora iz goriva. Obično ih treba zamijeniti nakon 100.000 do 150.000 km, a pojavi li se ovaj problem ranije, provjerite, možda je pokriven garancijom.


Miris izgorenog ulja u kabini treba također hitno riješiti, a ne ga pokušati maskirati osvježivačima zraka. Udisanje je štetno za zdravlje, a razloga može biti nekoliko. Prvo provjerite jeste li dobro zatvorili poklopac ulja. Drugi problem može biti u brtvi poklopca ventila koji treba zamijeniti, a ako ima ulja ispod auta, vjerojatno je problem u radilici motora.

Slatkasti sirupasti miris znači da osjetite etilen glikol iz rashladne tekućine. To bi mogao biti znak da negdje popušta sustav za grijanje ili curi antifriz, što treba odmah provjeriti u servisu.

cudni mirisi u autu

Miris koji podsjeća na smrad izgorenog tepiha ukazuje na problem s kočnicama. Provjerite jeste li zaboravili spustiti ručnu kočnicu. Ako niste, uputite se na servis.


Miris spaljenih guma može ukazivati na opuštene remene ili crijeva motora. Može značiti i da remen samo što nije pukao pa ih što prije zamijenite.

Osjetite li benzin u kabini prva pomisao vjerojatno će biti da ste nespretno točili, ali tad bi se miris brzo trebao izgubiti. Ako ne nestaje, provjerite imate li problem sa sistemom ubrizgavanja.

Neugodan miris koji možda najviše podsjeća na sportsku svlačionicu, a sigurni ste da vam nije ostala slučajno u autu vaša sportska torba, dolazi obično kad se upali klima. To je znak da se na klima uređaju uhvatila plijesan i mikroorganizmi te ga treba očistiti. Inače riskirate bolesti, a alergičari će imati i problema s disanjem i pojačanim simptomima alergije.