Mirovanje auta zimi je interesantna tema za vlasnike kabrioleta, oldtimera ili ako vam jednostavno nije ugodno voziti po snijegu i ledu. Morat ćete se pobrinuti da vaše vozilo neoštećeno dočeka proljeće. Garaža je naravno bolja solucija od stajanja na otvorenom no nije dovoljno samo parkirati automobil i vratiti se nakon tri mjeseca.

Mirovanje auta zimi – interijer

Prvo što trebate učiniti je dobro ga očistiti iznutra. Ako imate kožna sjedala tretirajte ih odgovarajućim sredstvom kako ne bi popucala tijekom zime. Izvadite mokre stvari, usisajte sve te dobro prebrišite kako biste izbjegli stvaranje plijesni ili korozije. Ako vam je automobil u garaži, možete spustiti prozore nekoliko centimetara kako bi se prozračivao.

Mirovanje auta zimi – eksterijer

Ne odgađajte čišćenje auta izvana iako ga nećete voziti. Operite ga i provjerite kakvo je stanje laka. Uklonite ptičji izmet, insekte i smolu koji mogu oštetiti lak automobila. Za dodatnu zaštitu možete ga ispolirati. Bilo bi dobro popraviti oštećenja kako zbog vlage u zraku ta mjesta ne bi korodirala. Provjerite podvozje i lukove kotača. Ako su oštećeni ili se odvajaju popravite ih da izbjegnete dodatna pogoršanja.

mirovanje auta zimi

Mirovanje auta zimi – pripreme ispod haube

Provjerite treba li doliti antifriz i promijenite ulje. Naime, rabljeno ulje potiče koroziju. Napunite ga gorivom do vrha što će spriječiti nakupljanje vlage i stvaranje hrđe u spremniku. Akumulator se preporučuje otprilike svakih mjesec dana napuniti  pomoću punjača da bi dulje trajao i da ne bi bilo problema s pokretanjem auta koji dugo stoji. Punjači su relativno jeftini, a izbjeći ćete potencijalne probleme.

Znate li da će automobil stajati duže vrijeme ne potežite ručnu kočnicu, jer bi se pločice i diskovi mogli zaglaviti. A računajte da kada se odlučite ponovno provozati auto koji je dugo vremena stajao da će trebati i neko vrijeme da se kočnice vrate u punu funkcionalnost jer diskovi ne vole vlagu.

Što se tiče guma, tlak treba biti viši nego inače, za oko 0,5 bara, kako se ne deformirale od dugog stajanja.

Svakako pročitajte i naše savjete oko toga koliko auto smije stajati parkiran te koji se sve prilikom dugog stajanja mogu pojaviti.