Svaki biciklist trebao bi voziti s kacigom na glavi, jer činjenica je da će prije ili kasnije pasti – svojom ili tuđom pogreškom. Kaciga u tom slučaju može i spasiti život, bilo da je riječ o cestovnoj ili brdskoj vožnji.

Kvalitetna kupnja kacige podrazumijeva da je kaciga lagana, a opet dovoljno čvrsta da amortizira udarac. Trebala bi biti izdržljiva i na vanjske utjecaje (sunce, vlagu, znoj, hladnoću…). Otvori za zrak su ključni jer dobra ventilacija sprečava prekomjerno znojenje. Učinkovitije su kacige koje imaju “V” oblik, a bolji modeli imaju i zaštitnu mrežicu protiv kukaca.

najbolje kacige za bicikle

Najbolji lokoti za bicikle

Pri izboru kacige treba obratiti pažnju na tip vožnje za koji vam treba. Nisu iste one za cestovni i MTB biciklizam. Poželjno je da ove potonje imaju vizir koji štiti oči od grana i prašine. Kacige za downhill nalikuju motorističkim kacigama i pokrivaju cijelo lice. Čvršće su i teže od ostalih pa nisu prikladne za svakodnevnu vožnju.

najbolje biciklističke kacige

Odaberite idealnu kacigu za vaš motocikl

Veličina kacige je izuzetno bitna, stoga ne kupujte na brzinu. Ne odgovara li veličini i obliku vaše glave, kaciga neće biti jednako učinkovita. Izmjerite opseg glave, pazite da kaciga ne žulja i da nije prelabava. Protresite glavom kako biste vidjeli hoće li ostati na mjestu.

Kao i sve drugo, i cjenovne razlike su velike. Ima ih i za 100 i za 1.000 kuna, a razlika je naravno u kvaliteti. Najjeftinije kacige uglavnom su od nekvalitetnijih materijala, manje otpornih na udarce i pružaju manju zaštitu. Kaciga mora imati atest koji vam osigurava njenu učinkovitost. U unutrašnjosti kacige potražite certifikat o kvaliteti, posavjetujte se s prodavačem i nikako ne kupujte neatestirane kacige.

Nakon pada kacigu bi trebalo zamijeniti, jer iako se ne vide vanjska oštećenja, materijal je oslabljen i nije više dobra zaštita. Oštećenja su također mogla nastati u dubljim slojevima. Većina proizvođača savjetuje promjenu nakon pet godina korištenja zbog vanjskih utjecaja, znoja… Vrijeme zavisi naravno o tome koliko je koristite. U svakom slučaju, kaciga glavu čuva, a vas ORYX Asistencija!