Koliko god vas iznervirala prometna špica u vašem gradu ili ljetno stajanje na A1, ove ceste će vas učiniti zahvalnima što vam je to jedini problem. Najopasnije ceste na svijetu s pravom su tako nazvane, što zbog položaja, što zbog vremenskih uvjeta ili loše izvedbe. Ovo je 10 cesta diljem svijeta koje ne bi bilo loše pogledati samo na internetu.

  • 10. Bayburt D915, Turska

Ova cesta je zauzela 10. mjesto najopasnijih cesta na svijetu, a duga je 106 km i ima 29 oštrih zavoja duž rute, a niti jedan dio ceste nema barijere ili ograde. Dakle, jedina stvar koja vas sprječava da ne sletite s ruba je vaša vlastita vozačka vještina. Cesta je toliko opasna da se njezini dijelovi zimi zatvaraju. Jednostavno ponekad put nije prohodan između opakog vremena i mećava. Čak i ako vozite pažljivo, obilne snježne padaline, lavine ili odroni mogu vas ubiti.

  • 9. Atlantic ocean road, Norveška

Iako prizor oduzima dah nećete imati puno vremena za razgledavanje. Dok je dio ove ceste savršeno siguran za vožnju, drugi dio je nevjerojatno opasan. Najsmrtonosniji dio puta proteže se 8 kilometara od Utheima na Averøyu i prolazi kroz arhipelag u okrugu Møre og Romsdal na putu prema kopnu. Opasnosti ove ceste proizlaze iz njenog kuta i oceana. Most se uzdiže gotovo 300 metara pod neobičnim kutom. Tijekom zimskih mjeseci, krivulje mosta stvaraju zračni tunel. Povrh toga, ocean tuče ovaj dio kopna.

  • 8. Cesta Killar, Indija

Ova se cesta u Pangi dolini proteže 113 kilometara kroz Kishtwar, planinsko područje sjeverne Indije. Ima stotine prijavljenih smrtnih slučajeva, a stručnjaci vjeruju da ih je još više neprijavljenih. Litice su među najstrmijim od svih opasnih cesta, ima strmih padova viših od 2500 metara.
Ne postoje barijere ili zaštitne ograde, a teren je nestabilan s kamenim odronima. Napravili su je seljani prije više stotina godina i od tada nije doživjela gotovo nikakve popravke. Uz to je i neasfaltirana i široka taman za jedno vozilo. Zimi zabrinjavaju odroni blata, kao i loša vidljivost pa je otvorena samo od lipnja do listopada.

najopasnije ceste na svijetu

  • 7. Dalton autocesta, Aljaska, SAD

Cesta duga 666 km povezuje naftna polja Arktičkog mora s ostatkom svijeta. Ljeti se vozači moraju nositi s oblacima prašine i kamenjem koje leti, a kada ljeto završi, temperature mogu pasti i do -62 Celzijeva stupnja (zabilježeno 1971.). Na njoj je najduža dionica autoceste u SAD-u bez ikakve usluge – čak 386 km bez benzinskih postaja, restorana, hotela ili bilo kojih drugih osnovnih usluga.

  • 6. Skippers kanjon, Novi Zeland

6. mjesto zauzima cesta koju zovu “Vrata pakla”, što definitivno ne zove na posjet, kao ni činjenica da je to jedna od dvije ceste na Novom Zelandu gdje ne vrijedi osiguranje za rent-a-car zbog opasnog terena. Cesta je uglavnom jednosmjerna, uska i sa strmim padovima od nekoliko stotina metara. Cesta je izgrađena za vrijeme zlatne groznice.

  • 5. Transibirska autocesta, Rusija

Treća najduža autocesta na svijetu proteže se 11.000 km od St Petersburga do Vladivostoka i vrijedna je spomena u kategoriji “Najopasnije ceste na svijetu”. Vozači moraju savladati zimske uvjete koji traju 10 mjeseci, snježne nanose, oluje te prijelaze preko zaleđenih rijeka i jezera.

  • 4. Guoliang tunel, Kina

Tunel s jednom trakom visok je 4,5 metra i širok 3,6 metara, što ostavlja jako malo prostora vozilu normalne veličine. Probijen je kroz planinu kako bi povezao selo Guoliang sa svijetom te na listi zauzima 4. mjesto.

  • 3. Karakoram autoput, Pakistan-Kina

Najviša asfaltirana međunarodna cesta ne dolazi bez opasnosti. Ruta koja povezuje Pakistan s Kinom vijuga kroz planine na nadmorskoj visini od 4870 metara. Autocesta duga 1290 km milja noćna je mora za ljude koji se boje visine jer nema nikakvu barijeru između stijena s jedne te provalije s druge strane. Sve otežava činjenica da je to područje sklono poplavama i klizištima.

  • 2. Fairy Meadows, Pakistan

Uklesana u Himalaju, vodi do Nanga Parbata (Planina ubojica). Ova stjenovita cesta vijuga do nadmorske visine od 3300 metara. Uputite li se njome, riskirate strme padove i povremene odrone.

  • 1. Yungas Road, Bolivija

Nadimak joj je “cesta smrti” i zauzima prvo mjesto na listi “Najopasnije ceste na svijetu”, a godišnje na njoj život izgubi 100 do 200 ljudi. Omeđena je liticama visokim 900 metara i široka jedva toliko da se mimoiđu dva vozila. Nalazi se na 4500 metara visine u Andama. Sagradili su je paragvajski ratni zarobljenici 1930-ih, a cesta vijuga oko 60 km. Mnoga vozila, osobito autobusi, prevrnuli su se tijekom godina i završili na dnu litice zbog manjih pogrešnih proračuna koji bi inače bili bezopasni na normalnim cestama. Uz to, tu su i odroni, blato, kiša, magla…

najopasnije ceste na svijetu

Nadamo se da nikada nećete biti u situaciji da vam je potrebna pomoć na jednoj od spomenutih cesta. Stoga prije svakog putovanja u nepoznatu zemlju istražite potencijalne opasnosti ili tražite savjete lokalne zajednice.