Najveća dopuštena masa vozila (MAM) ili najveća dopuštena težina (MPW) za vaš automobil najveća je dopuštena i uključuje sve u i na automobilu, vozača i putnike. Pronađite ‘MAM‘ na ‘VIN pločici’ ispod poklopca motora ili u svom priručniku za vozilo kako bi se detaljnije informirali o svom modelu. Preopterećenost vozila uvelike će utjecati na osjet vožnje i na to kako se vozilo ponaša. Osim što treba znati kako mu pomoći da se ne muči pravilnim biranjem brzina, dva su pravila koja uvijek treba imati na umu – nemojte pretjerati s pretrpavanjem vozila i uvijek rasporedite teret podjednako. To će pomoći da se zadrži stabilnost i izbjegnu oštećenja. Savjete oko vučnog kapaciteta možete pronaći ovdje.

Vrste tereta

Najveći i najčešći teret su ljudi. U prosječan auto stane pet osoba, a problem s ljudima je što su teški  i rijetko miruju. Kad pakirate kofere, torbe te druge stvari pazite da vam ne zaklanjaju pogled i da su pravilno raspoređene kako ne bi patilo upravljanje ili kočenje. Krovni nosači su teret i kad su prazni, pa i to uzmite u obzir ako ih ne skidate dok ih ne koristite. Izaberite onaj koji odgovara vašem automobilu i pobrinite se da je sav teret čvrsto zavezan i osiguran prije kretanja. Također, ne vozite u autu dodatan teret kad vam on ne treba.

Preopterećenost vozila i vožnja

Kad je auto opterećen bit će mu teže krenuti, a razlog tome je više trenja između kotača i podloge. Morat ćete dodati malo više gasa kako bi sve teklo glatko. Produžit će se i vrijeme zaustavljanja pa imajte to na umu kad kočite i ostavite više mjesta između sebe i automobila ispred vas. Razlika u dodavanju gasa te kočenju posebno će se osjetiti na uzbrdicama i nizbrdicama. Također, kad skrećete, radite to smireno kako bi na vrijeme uočili promjene u reakcijama vozila. Imate li previše tereta u gepeku moglo bi se dogoditi da se zadnji dio automobila zanese.

Preopterećen automobil trošit će više goriva, a tome možete doskočiti pravilnim mijenjanjem brzina. Niže brzina daju više snage, no manje brzine i obratno. Slušajte motor svog automobila te promijenite brzinu kad čujete da se “muči”. Zbog tereta ćete vjerojatno nešto dulje morati ostati u nižoj brzini dok auto ne dobije zalet. Na uzbrdici zato ostanite u prvoj ili drugoj brzini kako bi auto imao dovoljno snage (jer teret vuče u suprotnom smjeru). Vjerojatno ćete morati dati i malo više gasa nego je to uobičajeno. Kad vozite nizbrdo ostanite u nižoj brzini kako bi povećali kontrolu nad autom.

preopterecenost vozila

Preventivne mjere

Ako mislite da ste možda preopteretili automobil, iako ste provjerili koliko iznosi najveća dopuštena masa vozila, postoji nekoliko ključnih stvari na koje biste trebali pripaziti pa ako primijetite bilo što od ovoga u nastavku onda bi možda bilo bolje da ili smanjite teret ili da unajmite kombi kako biste prevezli ostatak tereta:

  • ako u vašem automobilu ima toliko toga da ne možete vidjeti oko vozila ili imati jasan pogled u retrovizore, natrpali ste previše toga
  • pogledajte svoj ovjes odnosno koliko je karoserija vašeg automobila udaljena od tla te pogledajte oblik lukova kotača pa ako bilo što od toga izgleda drastično drugačije nakon pakiranja stvari u i na automobil, onda ste vjerojatno preopterećeni
  • ako primijetite da se vaš automobil teže okreće, zaustavlja i pokreće, onda je vjerojatno da je preopterećen

Prije nego što krenete na put s dodatnim teretom napravite sljedeće:

  1. Provjerite MAM (Najveća dopuštena masa vozila)
  2. Namjestite poziciju svjetla
  3. Napumpajte gume odnosno prilagodite tlak u gumama kako bi odgovarale većem opterećenju
  4. Rasporedite teret jednako po automobilu
  5. Oprezno krećite i kočite