Naknada štete kod prometne nezgode zbog nepoznatog vozila – što ako ste prisiljeni sletjeti s ceste da biste izbjegli sudar, a krivac se ne zaustavi?! Suprotno običnim prometnim nezgodama gdje vozači razmijene podatke i police osiguranja, situacija se jako zakomplicira ako štetu na vašem vozilu skrivi nepoznato vozilo, ako ste sami sletjeli s ceste jer vam je u trak ušlo vozilo iz suprotnog smjera, te dalje nastavilo voziti kao da se ništa nije dogodilo, ili vas je pak vozilo izguralo s ceste i pobjeglo.

Iako ste vi krivi samo za izbjegavanje sudara i spašavanje vlastitog života, na vama je da to dokažete. Znate li o kojem se vozilu radi? Zapamtili ste registarsku oznaku? Jeste li sami bili u vozilu? Teško da ste u situaciju gdje vam je život bio ugrožen obraćali pažlju na registracijsku pločicu vozila koje vam je išlo u susret pa dokazivanje i naknada štete mogu predstavljati veliki problem, pogotovo bez svjedoka. No prije svega, osigurajte mjesto nesreće, a ako je šteta veća nazovite 112. Ukoliko prometna policija nije obavila očevid prometne nesreće, položaj vozila i mjesto prometne nesreće možete premjeriti i označiti kredom, a iz veće i iz neposredne udaljenosti fotografirate oštećenja na vozilima, tragove kočenja i zanošenja, otpalih krhotina na kolniku i sl.

Naknada štete kod prometne nezgode zbog nepoznatog vozila

Imate li pravo na naknadu štete od nepoznatog vozila? Da, ali samo ako ste vi ili suputnici u prometnoj nesreći bili ozljeđeni, prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu, članak 30. Naknada štete se zahtjeva od Hrvatskog ureda za osiguranje. Oštećena fizička osoba ima pravo zahtijevati naknadu štete zbog smrti, tjelesne ozljede ili oštećenja zdravlja i to najviše do iznosa:

1. Za štetu zbog smrti, tjelesne ozljede i oštećenja zdravlja nanesenu:

  • autobusom i teretnim vozilom,  odnosno priključnim vozilom   6.500.000,00 kuna,
  • vozilom kojim se prevoze opasne tvari   8.000.000,00 kuna,
  • ostalim vozilima, odnosno nepoznatim  vozilima   3.500.000,00 kuna,

2. Za štetu zbog uništenja ili oštećenja stvari nanesenu:

  • autobusom i teretnim vozilom,  odnosno priključnim vozilom   3.500.000,00 kuna,
  • vozilom kojim se prevoze opasne tvari   4.000.000,00 kuna,
  • ostalim vozilima, odnosno nepoznatim  vozilima   1.500.000,00 kuna.

Oštećena osoba ima pravo zahtijevati naknadu štete zbog uništenja ili oštećenja stvari do gore navedenih izosa propisanih za štete na stvarima i uz samopridržaj u iznosu od 3.750,00 kuna ako je Hrvatski ured za osiguranje nekom od sudionika ove prometne nezgode nadoknadio štetu zbog smrti ili teških tjelesnih ozljeda koje su zahtijevale bolničko liječenje.

naknada stete kod prometne nezgode

Naknada štete – problemi

No naknada štete od Hrvatskog ureda za osiguranje može biti problematična. Zna se dogoditi da Hrvatski ured za osiguranje odbije zahtjev za naknadom štete i da slučaj završi na sudu. Tu nastaju problemi – naknada štete kod prometne nezgode zbog nepoznatog vozila dolazi u obzir samo i isključivo samo ako se dokaže krivnja drugog vozila. Naime, neke sudske presude donesene su protiv tužitelja iako je prometni vještak ustanovio da je do skretanja s kolnika vjerojatno došlo zbog dolaska vozila iz drugog smjera. Sud je ipak presudio da se nesreća tako samo mogla dogoditi, ali ne i da se zaista dogodila. Kako biste dokazali da je nepoznato drugo vozilo krivo za vašu nesreću i štetu na vašem automobilu, najbolje bi bilo imati svjedoke. Kao dokaz se može prihvatiti i snimka kamere unutar vozila (dash cam).

[VEZANO] Prometna nesreća u inozemstvu

Ako se pronađe vozilo čijom je uporabom nanesena šteta te se utvrdi odgovorni osiguratelj, Hrvatski ured za osiguranje ima pravo na naknadu od odgovorne osobe odnosno od odgovornog osiguratelja, i to isplaćenog iznosa štete, kamate i troškova.

Kako god bilo, nakon svake prometne nesreće vas očekuju brojni problemi – počevši od prijevoza i zbrinjavanja oštećenog vozila s mjesta nesreće, izbora servisa kojem ćete povjeriti popravak svojeg vozila, brige oko nabavke dijelova za zamjenu, prijave štete osiguratelju i, najvažnije, financijski okvir u kojem ćete sve navedeno napraviti.

Mi se najiskrenije nadamo da nikada nećete biti sudionik ovakve ili bilo kakvih prometnih nezgoda te vam nikada neće zatrebati ovaj članak.