Vozači oprez – životinje često “stopiraju” nasred ceste

U proteklih se godinu dana bilježi značajan porast naleta vozila na životinje. Da biste to izbjegli, na rizičnim mjestima usporite i povećajte razinu koncentracije. Ako se to ipak dogodi, postupak je sljedeći: na mjestima na kojima se nalazi prometni znak opasnosti od naleta divljači vozač mora maksimalno usporiti, ponekad i ispod zakonom propisane brzine.


Ministarstvo poljoprivrede kaže da ako vozač naleti na divljač, može dobiti odštetu do 100.000 kuna, a ako u nesreći ima poginulih, ta se brojka može popeti na 1,5 milijuna kuna. Naleti li vozač slučajno na divljač i zbog toga nastane materijalna šteta, odmah mora pozvati policiju koja pak zove lokalnog lovočuvara. Lovočuvar će se pobrinuti za životinju, a lovačko će društvo platiti odštetu oštećenom vozaču. Međutim, ako vozač nije poštivao prometna pravila ili je bio pod utjecajem droge ili nedozvoljene koncentracije alkohola, ne može dobiti odštetu.

naleti na zivotinje na autocesti

Osim toga, odštetu neće dobiti ni ako izbjegne životinju, a zatim udari u nešto drugo. Postoji i opcija u kojoj će vozač morati nešto i platiti. Ako policija utvrdi da je vozač upravljao vozilom prevelikom brzinom i pri tome nije poštivao znak opasnosti naleta na divljač, morat će platiti kaznu od 1.000 kuna za prekršaj i za bliski susret sa životinjom.


S druge strane, odštetu neće dobiti ako vozač naleti na domaću životinju. Tada nastalu materijalnu štetu mora pokriti vlasnik te životinje.