Neravnomjerno trošenje guma. O gumama je već mnogo napisano, što i zaslužuju kao jedan od ključnih dijelova za sigurnost svih sudionika u prometu. Ono što je većina vozača, nadamo se, savladala je da se gume mijenjaju s godišnjim dobima te kad se istroše i prođe im rok. No ono na što se ne obraća uvijek pozornost je neravnomjerno trošenje guma. A ono je vrlo bitno za uočiti jer se kod neravnomjerno potrošene gume značajno smanjuje kontakt gaznog sloja sa cestom, što smanjuje kontrolu upravljanja i povećava zaustavni put. U nastavku donosimo 5 načina trošenja guma koji ukazuju da postoji problem te na koji problem ukazuju, ali i nekoliko savjeta kako spriječiti neravnomjerno trošenje guma.

5 problematičnih načina trošenja guma

Postoji pet glavnih načina trošenja guma, a pojasnit ćemo vam i što ih uzrokuje kako bi eventualno spriječili nastanak problema.

1. Centralna istrošenost

Previše zraka u gumama uzrokuje trošenje po sredini. To dovodi do grube vožnje i slabijeg kočenja i upravljanja. Prenapuhane gume također su sklone oštećenjima od udarca.

2. Istrošenost vanjskog ruba

Ovdje je pak krivac premalo zraka u gumama što uzrokuje brzo trošenje oba vanjska ruba gume. Osim što je razlog većoj potrošnji goriva, vožnja na takvim gumama je i opasna jer se bočne stijenke gume savijaju i pregrijavaju zbog niskog tlaka što može dovesti do eksplozije gume.

3. Trošenje guma sa vanjske strane

Ako se gume troše samo na vanjskom rubu obično je riječ o problemu s poravnanjem kotača. To se uglavnom događa ako kutovi nagiba nisu po tvorničkim specifikacijama. Problem koji ćete također imati je povlačenje automobila u jednu stranu ili problemi s upravljanjem.

4. Trošenje guma sa unutrašnje strane

Ako se gume troše samo na unutarnjem rubu obično je, isto kao u slučaju trošenja sa vanjske strane, riječ o problemu s poravnanjem kotača. U oba slučaja, provjerite geometriju kotača.

neravnomjerno trosenje guma - geometrija kotaca

5. Pretjerano istrošeni dijelovi po obodu gume

Ovo se događa zbog istrošenih amortizera ili podupirača, što su ozbiljni problemi koje treba riješiti što prije. Provjerite ovjes i zamijenite istrošene dijelove prije nego što radite špur.

Spriječite neravnomjerno trošenje guma

Kako bi spriječili neravnomjerno trošenje guma možete se pridržavati nekoliko jednostavnih pravila:

• izbjegavajte rupe i rubnjake

• izbjegavajte agresivnu vožnju i kočenje

• zamijenite gume svakih 10 do 15 tisuća kilometara

• provjerite centriranje kotača vozila barem jednom godišnje, osobito nakon teške zime

• ponovno balansirajte gume ako primijetite vibracije ili podrhtavanje pri većim brzinama

• držite se preporuka proizvođača vozila

• provjeravajte svaki mjesec tlak u gumama

Kako produljiti trajnost automobilskih guma?

Zašto je važno održavati tlak u gumama?