Želite li svoj automobil učiniti atraktivnijim, nerijetko prvi izbor pada na niskoprofilne gume ili visokoprofilne gume. Šire gume čine da auto izgleda moćnije, ali i stabilnije na cesti. No, na što sve trebate pripaziti prilikom odmicanja od zadanih standarda?

Visokoprofilne gume

Visokoprofilna guma znači da je njen profil 65% širine gume od 195, što čini 127 milimetara, a druga niskoprofilna ima profil od 40% širine gume od 225, što je 90 milimetara. To je razlika od gotovo 4 centimetra koja ostaju visokoprofilnoj gumi više za amortizirati, odnosno umanjiti opterećenje na ovjes i putnike.

Kod visokoprofilnih guma prva prednost je što su neusporedivo jeftinije. Nadalje, pružaju veću udobnost, manja je opasnost od aquaplaninga, manje se napreže ovjes automobila te je linearniji gubitak prianjanja na samom limitu gume.

Niskoprofilne gume

Naravno svaka vrsta guma ima svoje prednosti i mane. Tako su očite prednosti kod niskoprofilnih guma – osim izgleda sljedeće: bolja upravljivost automobila, veća dodirna površina gume sa cestom što znači više gripa u zavojima, bolje kočenje na suhoj cesti.

Nedostaci niskoprofilnih guma s druge strane su što pružaju manju udobnost, veće je opterećenje ovjesa automobila, otežano je penjanje na rubnik (što u gradu pričinjava priličan problem), veća je mogućnost oštećivanja naplataka, lošija upravljivost na mokroj cesti (veća mogućnost od aquaplaninga).

visokoprofilne gume

Mnogi proizvođači novih automobila nude uz nadoplatu felge i gume većih dimenzija od onih koje idu serijski uz automobil. Tako na primjer popularna standardna dimenzija 195/65 R15 ide uz nešto više novca do dimenzija od primjerice 225/40 R18.

Ako smatrate da su mane jednih i drugih guma previše, jednostavno se odlučite za zlatnu sredinu. Ne sviđa li vam se standardni R15, a shvatili ste da je R19 ipak pretjerivanje za vaš novčanik, veličine između objedinjuju gotovo sve pozitivne karakteristike jednih i drugih guma, uz gotovo nikakve mane.

Također valja napomenuti kako trebate obratiti pozornost na tlak u gumama, neovisno o profilima.