Novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače na snazi je od 6. svibnja, a cilj mu je pridonijeti većoj sigurnosti na hrvatskim cestama. Liječnici su prema njemu obavezni policiji prijaviti svako zdravstveno stanje svog pacijenta koje bi ga spriječilo da sjedne za volan dulje od šest mjeseci.

Novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače – Što liječnici moraju prijaviti?

Liječnici ističu kako nisu obavezni prijaviti išijas ili povišeni tlak nego samo trajnija stanja koja utječu na sposobnost upravljanja motornim vozilima ili traju dulje od šest mjeseci. U medicini se razlikuju akutna i kratkotrajna stanja od onih kroničnih, a pravilnikom su jasno definirana stanja o kojima su liječnici dužni obavijestiti policiju:

  • neke neurološke bolesti
  • moždani udar
  • različite kardiološke bolesti
  • infarkt
  • razne glavobolje, migrene
  • psihička oboljenja
  • šećerna bolest koja se pogoršava
  • epilepsija

Sve gore navedene su individualne bolesti te je potrebno pregledati pacijenta kako bi se utvrdilo smije li on sjesti za volan ili ne.

novi pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače

Stanja poput prijeloma ruke ili noge, nekontrolirani povišeni tlak i sl. su stanja u kojem slučaju ne biste trebali sjedati za volan te će vam doktor takvo upozorenje upisati u zdravstveni karton a osobna je odgovornost svakog takvog vozača koji je upozoren hoće li se toga pridržavati ili ne, ali npr. u slučaju da takav vozač sudjeluje u prometnoj nesreći, sudskim uvidom u njego karton vidjeti će se da nije postupio prema liječničkoj uputi, a to može značiti gubitak vozačke dozvole.

S ovim novim zakonom postavlja se i pitanje povjerenja pacijenta u liječnika, a mnogi brinu da će ljudi jednostavno izbjegavati ići na preglede u strahu da ne ostanu bez vozačke dozvole. U svakom slučaju za očekivati je da će ovakav stroži pristup povećati sigurnost na prometnicama.

Osim promjena nastalih uvođenjem novog pravilnika, saznajte u kojim slučajevima možete ostati bez vozačke dozvole.