Kaciga glavu čuva. Kad su u pitanju motocikli, ovo je nepobitna činjenica i prva stvar koju treba kupiti. Štiti glavu pri padu, od vremenskih uvjeta i svih ostalih vanjskih utjecaja. No nije svaka kaciga ista. Vrlo je važno odabrati kvalitetnu i da odgovara baš vašoj glavi.

S godinama su kacige napredovale, postale su čvršće, lakše, čak i s integriranim zvučnicima. U skladu s tim i cijene su vrlo različite. Obzirom da joj je glavna svrha zaštita, na to prvo treba obratiti pozornost. Da bi ona idealno pristajala treba poštivati nekoliko pravila. Ako ne pristaje pravilno uz glavu pronađite drugu ili ju prilagodite jer mnoge dolaze s ulošcima i odvojivim dijelovima. Potrebno je izmjeriti opseg glave i paziti da kaciga tijesno stoji i da nema slobodnog prostora te da se pomiče kad mičete glavu. S druge strane, premala je ako vas žulja i stišće. Na idealnu kacigu vozač mora zaboraviti u vožnji. Ne smije stiskati, grebati, žuljati niti ometati vožnju. Svaka kaciga se za kratko vrijeme “razgazi” poput cipele, a unutrašnjost se oblikuje prema glavi. Preporuča se i nošenje potkape, i to od 100% prirodnih materijala. Jeftine su, a osim zbog higijene, koriste se i u zimskim danima.

kako odabrati kacigu

Ne smije se zanemariti ni masa kacige, a važna je i aerodinamika jer se tako smanjuju udari vjetra. Buka unutar kacige može ometati vozača, pa ako ne možete dobiti kacigu na testnu vožnju svakako potražite recenzije na internetu. Ako vam buka smeta ona se može umanjiti nošenjem čepića za uši.

Iako je boja stvar osobne preference nije loše kupiti kacigu neke jarke boje kako bi bili vidljiviji na cesti. Kupujete li rabljenu kacigu, obratite pažnju na stupanj iznošenosti. Obzirom da je njihova svrha apsorbirati udarce pazite da vam ne pada jer ju može oštetiti već i pad s male visine. Nakon prometne nezgode obavezno ju zamijenite. Proizvođači preporučuju da se kaciga zamijeni najkasnije svake 4 godine jer materijali gube svojstva, a kaciga na sigurnosti.

odabir kacige motor

Svakako treba kupiti kacigu koja je prošla testiranja sigurnosti. Postoje razni testovi, ali Snell je najrigorozniji i prolaze mnoštvo testova. Provjerite prije kupnje kako stoji vaš odabir na smf.org.

Osim kacige, najveću sigurnost u prometu motociklistu pruža baš iskustvo motociklista. Ako želite dodatno istrenirati vožnju na motociklu, osvijestiti se o svakodnevnim opasnostima u prometu te naučiti kako ispravno reagirati u takvim situacijama, upišite tečaj sigurne vožnje.