Krajem siječnja 2020. na Općinskom sudu u Bjelovaru izrečena je rekordna kazna za prometne prekršaje, 34-godišnjak kažnjen je sa 72.000 kuna. Najveći dio kazne, čak 50.000 kuna, otpao je na vožnju neosiguranog vozila. Upravo to je i jedan od vodećih problema sigurnosti na cestama. Neregistrirana, neosigurana i tehnički neispravna vozila ugrožavaju i živote putnika i velike materijalne gubitke, a posljedice prometnih nesreća često su znatno teže.

Sve o Zakonu o sigurnosti na cestama na jednom mjestu

Hrvatski ured za osiguranje s MUP-om je 2009. godine, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, počeo provoditi kampanju “Stop neosiguranim vozilima”. Cilj je bio podići svijest ljudi o važnosti registracije i osiguranja vozila te podići razinu sigurnosti na hrvatskim cestama. Policija je 2017. i 2018. zaustavila 26.606 vozača koji su upravljali neosiguranim i tehnički nepregledanim vozilom.

neosigurani automobili

– Tijekom 2009. na hrvatskim smo prometnicama imali 300.000 neosiguranih vozila, dok procjenjujemo da je ta brojka sada oko 35.000 upravo zahvaljujući kampanji. Valja naglasiti i visoke kazne za sve vozače koji nisu odgovorni. Stoga pozivamo sve sudionike u prometu da pravovremeno sklope ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti – rekao je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje za Glas Slavonije. Budući je već neko vrijeme ugovaranje police obaveznog i kasko osiguranja moguće i online, mjesta isprikama više nema a pogotovo kada to možete obaviti iz udobnosti i sigurnosti vlastitog doma.

Naglasio je i kako neodgovorni vozači na kraju plaćaju puno veće troškove uzrokuju li prometnu nesreću. Naime, Hrvatski ured za osiguranje isplaćuje štetu u slučaju nesreće koju je uzrokovalo neosigurano vozilo, no ima zakonsko pravo potraživati naknadu od vozača. Ta naknada tada se uvećava za troškove i kamate od vozača neosiguranog vozila koji odgovara cijelom svojom imovinom ili mu se odbija od plaće.

Sve što trebate znati o kasko osiguranju na jednom mjestu!

Osigurajte svoj automobil online, pošaljite upit i ORYX Zastupanje u osiguranju vam ponudu šalje e-mailom.