Osiguranje ukradenog automobila ponekad može biti spas u situaciji ako vam ukradu automobil. Kad shvatite da automobil nije na mjestu na kojem ste ga ostavili, skoro da ćete poželjeti da ga je odnio ‘pauk’. Nakon što shvatite da je ipak ukraden, ako nemate kasko osiguranje, preostaje vam samo pozvati policiju i nadati se najboljem.

Osiguranje ukradenog automobila i pravna procedura

Ako imate kasko osiguranje, uz policijski zapisnik, morate predati prijavu osiguranju pisanim putem u roku od 3 dana. Nekoliko je daljnjih scenarija ovisno tome je li automobil pronađen u roku od 30 dana te u kakvom stanju (oštećen ili neoštećen). Ukoliko automobil nije pronađen u roku, osiguranje se isplaćuje no za njegovu procjenu važno je nekoliko faktora.

Osim nabavne vrijednosti novog automobila na dan utvrđivanja štete, gleda se amortizacija za koju se ta vrijednost umanjuje. Tu se pak gleda starost vozila, kilometraža, tehnička zastarjelost, potražnja na tržištu i opće stanje vozila.

ukraden auto i osiguraje

Osiguranje ukradenog automobila i pronalazak

Ako je auto pronađen, ali nije u voznom stanju osiguranje će pokriti prijevoz vozila do procjenitelja. Ići će isplata kao u prvom navedenom slučaju ako odluče da je riječ o “totalki”, to jest da se vozilo ne isplati popravljati, da je to tehnički neizvedivo ili da su troškovi popravka jednaki ili veći od 70% stvarne vrijednosti osiguranog vozila na dan utvrđivanja štete.

Drugi slučaj je ako vam automobil vrate oštećen, unutar roka. Tada osiguranje plaća troškove popravka.

Treća varijanta je da je auto pronađen neoštećen ili u “totalci” izvan roka osiguranja. Tada će osiguravajuća kuća isplatiti punu procijenjenu vrijednost po isteku roka od 30 dana prema uvjetima police osiguranja. No pronađe li se vozilo kasnije dva su scenarija:

  • neoštećeni automobil – osiguranik ima pravo zadržati ga, ali mora vratiti osigurninu. Ukoliko ne želi zadržati vozilo, ima pravo zadržati isplaćeni novac
  • „totalka“ na autu – osiguravajuća kuća plaća razliku između cijene novog automobila (uz uračunato smanjenje zbog gore navedenih faktora tehničke istrošenosti) i vrijednosti ostatka olupine

Kako bi bili dodatno sigurni da vaš auto neće biti ukraden, pročitajte savjete kako se sami možete zaštititi od krađe automobila.