Otkazivanje kočnica je noćna mora svakog vozača, neovisno o iskustvu i najčešće kreće panika. Ali to je zasigurno najgore što možete napraviti. Ova situacija se može izbjeći redovnim servisom te micanjem s ceste čim osjetite da se kočnice čudno čuju (škripanje ili cviljenje) i to najčešće ukazuje na istrošenost kočnica.

No, ako vas ipak neugodno iznenade i neočekivano zakažu, ima načina da se spriječi katastrofa:

1. Ubacite u nižu brzinu

Prebacivanje u nižu brzinu omogućuje motoru da uspori i može vam dati dovoljno vremena da se zaustavite. Bez obzira imate li automatski ili ručni mjenjač, pokušajte glatko promijeniti brzinu u niži stupanj. Brzine mijenjajte jednu po jednu ne preskačući odmah na najmanji stupanj prijenosa kako ne biste blokirali kotače.

Ako prebrzo prebacite u niži stupanj prijenosa, riskirate proklizavanje. Nikako nemojte gasiti automobil kako bi ga pokušali zaustaviti. Također, nemojte staviti mjenjač u neutralan položaj jer ćete onemogućiti motorno kočenje a ako mjenjač prebacite u brzinu iz neutralnog položaja riskirate da vam se kotači zablokiraju.

2. Iskoristite ručnu kočnicu

Ako vozite automobil s dobrom ručnom kočnicom – slobodno je koristite ali tek kada uspijete usporiti auto na gore spomenuti način. Ručnu kočnicu nemojte povući svom snagom nego nježno. Ako niste sigurni u snagu svoje ručne, testirajte ju pri maloj brzini.

otkazivanje kocnica

3. Izbjegavajte oštro okretanje volana

Otkazivanje kočnica podrazumijeva nježno okretatanje volana kako ne biste izgubili kontrolu nad vozilom.

4. Provjerite je li pedala zaglavljena

Ponekad se ostaci hrane, limenke, maramice ili neki drugi predmet mogu otkotrljati i zaglaviti iza papučice kočnice.

5. Upozorite ostale vozače

Uključite sva četiri žmigavca i trubite dok se sigurno ne zaustavite kako bi vam drugi vozači ostavili dovoljno prostora za potrebne manevre. Držite se desnog ruba ceste te pokušajte sići s ceste.

6. Zovite pomoć

Ako vam se čini da su kočnice proradile, ne krećite dalje nego zovite servis.

Svakako je preporuka da kočnice redovito provjeravate u servisu kako biste bili sigurniji da do otkazivanja kočnica ne dođe.