Vožnja automobila u zimskome razdoblju ponekad može postati prava noćna mora, ako u autu nemate neke prijeko potrebne stvari. Mnogi o tome počnu razmišljati tek kada se u takvoj situaciji nađu, a da im se to ipak ne bi dogodilo donosimo neke korisne savjete koji bi uvelike mogli pomoći za hladnih zimskih dana.

Svaki auto u svakome trenutku mora imati set kablova za paljenje, jer se zimi akumulatori brže prazne, a može doći i do potpunoga gubitka energije pa bez njih neće biti moguće upaliti vozilo.

Snijeg ponekad može stvoriti pravi kolaps pa se u trenutku nađete u poziciji gdje vam zimske gume i nisu od neke pomoći. Zato uvijek uza se imajte uže kojim će vas netko iz snijega izvući.

Da vam ruke ne bi promrzle, u prtljažniku uvijek imajte metlicu za snijeg, kojom ćete jednostavno skinuti snijeg sa svog auta.

Metlica bez strugalice za led ne predstavlja dobitnu kombinaciju, jer ako se ispod bijeloga pokrivača skrio zloćudni led niste se baš usrećili.

Nerijetko se za hladnoće smrznu brave pa sami ulazak u auto postaje pravi izazov, a da se to ne bi dogodilo ‘naoružajte’ se sprejom za odleđivanje brava.

Rashladna tekućina ne služi samo za rashlađivanje motora, nego i za sprječavanje smrzavanja vode koja je kondenzacijom našla put u motor. Stoga uvijek provjeravajte njezinu razinu, a obvezno jednu bočicu stavite i u ‘bunker’.

Iako zauzima puno prostora, nije naodmet imati i lopatu za snijeg, koju nećete upotrijebiti za skidanje snijega s automobila nego ćete njome otkopati auto ili skinuti bljuzgu s blatobrana.

Za vlasnike dizelaša – na put ne krećite bez aditiva, jer dizelaši su poznati po tome što se za niskih temperatura ‘smrznu’ pa neće upaliti. Jednostavno ćete to izbjeći dodavanjem aditiva u rezervoar.

Lanci za kotače obvezan su dio zimske opreme svakog odgovornoga vozača, a osim za snijeg uvelike će vam pomoći na ledenim putevima gdje nijedna guma nema šanse.

Odgovori