Svakako je bitno da za vrijeme vožnje maksimalnu koncentraciju posvetite onome što se događa oko i ispred vas te da izbacite stvari koje bitno utječu na pad koncentracije. Ovo je deset stvari koje bi svakako valjalo izbjegavati za vrijeme vožnje.

Jedna od najvećih prijetnji vašoj koncentraciji je mobitel, odnosno njegova upotreba za vrijeme vožnje. Istraživanja su pokazala kako čak i popularne handsfree slušalice mogu bitno smanjiti koncentraciju i utjecati na vrijeme reakcije.

mobitel vožnja

Za vrijeme telefoniranja koncentracija pada za oko 50 posto, a ako je riječ o ozbiljnijim raspravama za čak do 65 posto.

Zanimljiv je podatak da gotovo 43% žena otvoreno priznaje kako se za vrijeme vožnje često šminka ili popravlja istu.

Naš je savjet da šminkanje obavite kod kuće jer zahtjeva puno koncentracije i pozornosti koja može biti ključna u škakljivim situacijama za vrijeme vožnje automobilom.

Slušanje glasne glazbe jedan je od bitnijih čimbenika, pogotovo ako ste savjestan vozač i sami sebi priznajete da ste neiskusni. Glasna glazba ne preporučuje se jer utječe na pad potrebne koncentracije u vožnji, a zbog nje nećete čuti zvukove poput trube ili sirene hitne pomoći i policije.

Ubrzani život dovodi nas do pomanjkanja vremena za osnovne ljudske potrebe poput jela i pića. Ipak, naš je savjet da radije stanete na tih nekoliko minuta i pojedete jer konzumiranje hrane za vrijeme vožnje smanjuje pozornost na cestu ispred gotovo u jednakom postotku kao i telefoniranje. Trud koji je potrebno uložiti da vam sendvič ili voda ne ispadnu po unutrašnjosti automobila ograničava vaše motoričke sposobnosti kao i mogućnost pravovremene reakcije jer su vam ruke pune posla.

jelo vožnja

Ono što ne bi trebali posebno napominjati, a opet konstantno upozoravamo na to jest alkohol. Nulta tolerancija na konzumiranje alkohol trebala bi biti prije, ali i za vrijeme vožnje automobila. Naime, alkohol ima negativan učinak na sposobnost procjene i usporava motoričke funkcije. Što je više alkohola u krvi veća ste opasnost za sebe, ali i druge sudionike u prometu.

Često se vozači kada su im ruke pune posla, posluže koljenima kako bi držali kontrolu nad svojim vozilom što je izuzetno opasno jer samo je jedan djelić trenutka dovoljan da vozilo naiđe na poveću rupu prilikom čega je moguće da izgubite kontrolu nad svojim vozilom.

Izbjegavajte voziti kada su vam kapci teški jer je to definitivno loš znak za vas jer je umor već toliki da je samo pitanje vremena kada bi mogli zaspati za volanom. Trikovi poput otvaranja prozora, paljenja klime ili pijenja kave samo će za kratko odgoditi ono neizbježno. Stanite i odmorite, svaka minuta dobro će vam doći.

Često nam se dogodi da nam je za vrijeme vožnje previše hladno ili previše vruće pa kako bi uštedjeli dragocjeno vrijeme to činimo u toku vožnje što je izrazito opasno jer samom tom radnjom mijenja se položaj tijela pri čemu dolazi do ‘skidanja’ očiju s ceste i razina koncentracije više nije na zadovoljavajućem nivou. Stanite i obavite to bez ikakve opasnosti za sebe i druge sudionike prometa.

Cigarete ostavite po strani jer i pušenje zahtjeva složen proces radnji kao što je otvaranje kutije, traženje upaljača, pepeljare, a nerijetko se dogodi da vam opušak ili pepeo padne na sjedalo ili pod noge pa može doći do nepotrebne panike od požara. Cigaretu pušite prije vožnje ili za to napravite kratku stanku.

pušenje u automobilu

U pretince automobila odložite predmete koji vam zasigurno neće trebati za vrijeme vožnje jer posezanjem ka njima u potpunosti mičete pogled s ceste i dovodite sebe u životnu opasnost.

Odgovori