Očevid se provodi kad je za utvrđivanje neke činjenice ili za razjašnjenje bitnih okolnosti potrebno neposredno opažanje službene osobe. Ako je sudar u kojem ste se našli bio neznatan bez štete na vozilima i ljudskih stradanja, situaciju možete riješiti sami. I ako ima štete, samo materijalne, niste dužni obavijestiti policiju. Sudionici prometne nesreće trebaju razmijeniti podatke o osiguranju, najbolje popunjavanjem Europskog izvješća o nesreći.

Problem nastaje ako jedna strana ne surađuje. Možete pozvati policiju kako bi napravili zapisnik, koji je osiguravajućim kućama najjači dokaz o šteti i tome što se točno dogodilo. Prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama, čl. 182, st. 1, policija mora izaći na mjesto nesreće svaki put kad ih se o tome obavijesti. No, ipak nisu uvijek obvezni obaviti očevid, a kada jesu, navedeno je u Pravilniku o načinu postupanja policijskih službenika u obavljanju poslova nadzora i upravljanja prometom na cestama.

U članku 30 stoji da je policijski službenik dužan uvijek obaviti očevid prometne nesreće u kojoj ima poginulih ili ozlijeđenih kao i kada se sumnja na počinjenje kaznenog djela. Također su dužni obaviti očevid prometne nesreće na koju ste ih pozvali ako se jedan od sudionika udaljio s mjesta nesreće ili je u nesreći sudjelovao vozač s jednim od sljedećih problema:

  • vozač koji nema pravo upravljanja tim vozilom (te kategorije ili nema vozačku dozvolu)
  • vozač kojem je vozačka dozvola istekla, oduzeta ili mu je izrečena neka od mjera privremenog oduzimanja vozačke dozvole ili zabrane upravljanja vozilom
  • vozač za kojega se osnovano sumnja da u organizmu ima droga ili lijekova koji utječu na psihofizičke sposobnosti i na sposobnosti upravljanja vozilima ili da u krvi ima nedozvoljenu količinu alkohola
  • vozač koji nema pomagala koja tijekom vožnje mora koristiti
  • kada se sumnja da je uzrok prometne nesreće tehnička neispravnost vozila, a to možete spriječiti servisom vozila

ocevid

Policijski službenik dužan je obaviti očevid i na izričiti zahtjev sudionika prometne nesreće. Dakle, smatrate li da je on potreban – zatražite ga. Također se očevid mora obaviti ako u nesreći sudjeluje vozilo tijela državne uprave, jedinica lokalne ili područne (regionalne) samouprave, diplomatskih ili konzularnih predstavništava, međunarodnih misija i sličnih međunarodnih organizacija, neregistrirano vozilo, vozilo bez valjanog tehničkog pregleda,  vozilo koje prevozi opasne ili eksplozivne tvari… ukratko u svim slučajevima kada se za prekršaj može izreći mjera zabrane upravljanja motornim vozilom i negativni prekršajni bodovi.

Također je bitno napomenuti kako je poželjno uz osnovno, imati i kasko osiguranje automobila.