Prije deset i više godina sa sigurnošću smo mogli tvrditi da svi elektronički uređaji u autima povećavaju potrošnju goriva. Kad je prije otprilike 15 godina na snagu stupio zakon o obavezno upaljenim dnevnim svjetlima zimi, policija je u medije izašla s izračunom da će to povećati potrošnju svakog automobila za otprilike 6 posto. No je li to baš tako?

Krenimo redom. Istina je da je za dobivanje električne energije u automobilu potreban mehanički rad. Alternator u autu i služi da bi mehanički rad pretvorio u električnu energiju koju onda crpe svjetla, klima, radio i ostali uređaji.


Povećanjem potrošnje električne energije u alternatoru se povećava elektromagnetski otpor, a to znači da motor mora obaviti veći rad. Iako se u modernim autima to ne osjeti, na starijim se tipovima vozila jasno može primijetiti pad okretaja motora pri otvaranju i zatvaranju električnih prozora što znači da se povećanom potrošnjom električne energije troši i više goriva.

upaljena svjetla danju potrošnja

Povećavaju li upaljena svjetla potrošnju goriva?

No situacija ipak nije toliko alarmantna jer su istraživanja pokazala da upaljena svjetla u prosjeku potroše 0,2 litre goriva više na sto kilometara. Jednostavnim matematičkim izračunom došli smo do podatka da će svaki auto potrošiti otprilike 2 kune više na 100 kilometara, i to samo ako konstantno vozi s upaljenim svjetlima. Uzmemo li u obzir da jedan auto godišnje prijeđe 10.000 km, vlasnik će zbog upaljenih svjetla potrošiti 20 litara odnosno 200 kuna više goriva.


Napomenimo da se ovdje radi tek o gruboj procjeni. Ovisno o tipu svjetla i automobila, ta brojka može biti niža, a rijetko kada i viša.

Uz sve dodatne godišnje troškove koje vaš limeni ljubimac traži, doprinos sigurnosti na cesti i većoj vidljivosti u prometu u svakom se slučaju isplati u usporedbi s „dodatnom“ potrošnjom vašeg vozila. A kako je moguće uštedjeti do 10% goriva te produljiti vijek svom vozilu saznajte ovdje!