Nepisana pravila ponašanja na cesti važna su koliko i ona zakonom propisana. Suživot s ostalim sudionicima u prometu jednostavno je lakši ako smo svi civilizirani i obraćamo pažnju jedni na druge. Primjerice, u niti jednom zakonu nije izričito navedeno da su motoristi osjetljiviji u prometu te da na njih treba dodatno obratiti pozornost. Ali treba. Dakle, redom.

1. Pazite na motoriste i bicikliste

Oprezno otvarajte vrata i obavezno provjerite mrtvi kut prije prestrojavanja. Iako se možemo složiti da su vozači na dva kotača često neoprezni i voze slalom po gradu kako bi što prije prošli semafor, najmanje što možete učiniti za nečiju sigurnost je dvaput provjeriti.

2. Poštujte tuđe stvari

Oprezno parkirajte i izlazite iz automobila kako ne biste oštetili vozilo do sebe. Ako se to slučajno dogodi, nemojte samo otići jer to jednostavno nije u redu. Stavite se u poziciju oštećene osobe, budite čovjek i ostavite kontakt.

3. Pravilo lijeve trake

Ona je za pretjecanje, to postoji i napismeno. Uočite li da ste u svom naumu sporiji od vozila iza sebe – pomaknite se udesno. Nije vaš problem ako ste vi u ograničenju, a on vozi 200 km/h. Za to služi policija.

Manje poznati prometni znakovi i propisi – 1. dio

4. Upozorite druge vozače na policiju

Kad smo kod policije, ovo nije popularan savjet što se tiče njih, ali drugi vozači će vam biti zahvalni. Kratki svjetlosni signal upozorit će vozače iz suprotnog smjera da nailaze na patrolu. Nije loše ni za njih same da smanje brzinu, ako ih i ne zaustave.

5. Požurite, niste Pale sam na svijetu

Kad točite benzin, ne pričajte na telefon, ne šetajte po dućanu prije nego pomaknete vozilo, ne perite stakla. Samo natočite i pomaknite se. Isto vrijedi i za naplatne kućice. Pripremite novac ili karticu kako ne bi stvarali nepotrebnu kolonu.

6. Pomognite onima u kvaru

Svakome se barem jednom dogodilo da mu pukne guma ili da ostane u kvaru, bez benzina ili nešto slično. Zaustavite se ako možete, pitajte treba li im pomoć pa makar samo u vidu zvanja pomoći. Dobro se dobrim vraća.

7. Zahvalite drugim vozačima

Stvar je opće kulture reći ‘hvala’ i ‘molim’. U prometu to znači da trebate podići ruku kad vas drugo vozilo propusti. Nije životno bitno, ali jednostavno je tako. Neka vam ne bude teško.

8. Propustite vozila

U gradskim gužvama manje je nereda kad svaki vozač propusti jedno vozilo sa sporedne ceste, tzv. pravilo patentnog zatvarača. Također, kada čekate da vas netko propusti, ne gledajte u mobitel ni okolo. Pratite situaciju kako ne biste stvarali zastoje.

9. Naučite parkirati

Nikad, ali baš nikad ne zauzimajte dva parkirna mjesta. Razina bijesa kod drugih vozača kad vas vide ležerno parkirane preko crte je više nego razumljiva. Nažalost, to je često dovodilo do sukoba.

10. Ne ‘spavajte’ na semaforu

Gradske gužve uglavnom su tijekom cijelog dana, ne odnose se više isključivo na ‘špicu’. Ono čime vi možete pridonijeti da ih je manje je da budete koncentrirani na vožnju. Ne gledajte u mobitel, ne šminkajte se, ne tražite 10 centi koji su vam jučer pali ispod sjedala. Kroz zeleno zbog toga prođe dvostruko manje vozila.

Manje poznati prometni znakovi i propisi – 2. dio