Jedno od prvih stvari koje svi nauče u autoškoli je kako pravilno držati ruke na volanu.

I dugo je vrijedilo pravilo ’10 i 2′ koje sugerira da se ruke drže visoko na volanu, pravilno razmaknute, baš kao što je položaj kazaljki na satu na 10 i 2.

No s vremenom su stručnjaci utvrdili kako je bolji ergonomski položaj tijela kad su ruke na 9 i 3, a postoji i još jedan konkretan razlog. Naime, kad se aktivira zračni jastuk veća je vjerojatnost da će udariti u ruke, a one u lice ako su u položaju ’10 i 2′.

držanje volana

Također, kandidatima koji su prvi put sjeli u automobil slijepo držanje ovog pravila otežava promjenu brzina, jer naravno, teško je držati automobil u pravocrtnom kretanju ako je lijeva ruka nepomična na određenoj poziciji.
Dok pri bržoj vožnji van grada stoji da se treba čvrsto držati volan s obje ruke, u gradu gdje se brzine mijenjaju svakih nekoliko sekundi ipak treba desnu ruku spustiti malo bliže mjenjaču.

Nepravilno držanje volana može biti krivac za sudar jer reakcija vozača može biti prespora. Također može se dogoditi da nedovoljno uspije okrenuti volan u nepredvidivim situacijama što može rezultirati prometnom nesrećom. Često vozači pogrešno drže volan zbog nepravilnog položaja tijela. Oslanjaju li se više na volan nego na sjedalo usporit će preciznost i brzinu reakcije.

Bitno je i to da ruke ne smiju udarati u koljena kad se okreće volan pa treba podesiti ili njegovu visinu ili visinu sjedala.

Odgovori