Najčešći uzroci nesreća na pružnim prijelazima su nepoštivanje prometnih znakova, prebrza vožnja, prolazak automobila ispod spuštenih branika te nepažnja vozača ili pješaka. Nesreće su, nažalost, česte, a posljedice uglavnom tragične. Zato u nastavku donosimo neka od pravila ponašanja u prometu kojih se treba pridržavati kako se ne bi dogodilo ono najgore.

Znakovi koji označavaju prijelaz ceste preko željezničke pruge i kako se ponašati

Da cesta prelazi preko pruge označeno je na više načina pa treba obratiti pozornost, pogotovo ako nema svjetlosnih i zvučnih signala ili rampe. Cestovne oznake su tri i postavljaju se svakih 80 metara prije križanja. Prva je udaljena 240 metara i ima tri kose trake s trokutom na vrhu, druga s dvije kose trake je na 160 metara te posljednja sa jednom na 80 metara od pruge. Prije prijelaza postavlja se tzv. Andrijin križ, ako pruga nije zaštićena branicima ili polubranicima. Mjesto gdje se nalazi Andrijin križ označava mjesto obveznog zaustavljanja. Tek nakon provjere, kako je križanje slobodno, i nijedan vlak se ne približava, dozvoljeno je vrlo oprezno prijeći križanje. Ovaj signal vrijedi samo za cestovna vozila. Prelazi li cesta preko dva ili više kolosijeka prijelaz se osigurava svjetlosnim signalima.

Prelazak preko pruge

“Vlak je uvijek brži”

Bilo da je prijelaz zaštićen branicima ili polubranicima vozači ne smiju ubrzavati kako bi projurili ispod rampe ili se provlačiti kroz polubranike kako bi izbjegli čekanje. Ne treba posebno naglašavati kako je vlak uvijek brži, ne može stati na vrijeme, a često vlakovođa niti ne opazi na vrijeme pješaka ili automobil na pruzi. Ako vlak vozi samo 80 km/h njegov zaustavni put je 300 do 400 metara, a ako vozi 160 km/h čak do 1000 metara. Iz toga je jasan razlog zašto vlak uvijek ima prednost te ne treba riskirati život žurbom. U 2021. godini zabilježene su 32 nesreće sudara s vlakovima u kojima su poginule četiri osobe.

VOZITE, ali GLEDAJTE stalno lijevo i desno! I pozorno SLUŠAJTE!

Ako prijelaz preko pruge nije zaštićen, prilagodite brzinu te obratite pažnju na uvjete na cesti (blato, poledica…). Stišajte radio, skinite slušalice te obratite pozornost na zvukove. Radije pretpostavite da vlak nailazi pa se zaustavite ispred prijelaza i ako nema znaka STOP. Provjerite obje strane prije nego krenete dalje. Ako vozite u koloni pričekajte da vozilo ispred vas potpuno pređe kako vam se ne bi dogodilo da ostanete na pruzi.

Kazne

Kazna koja je za nepravilno prelaženje željezničke pruge iznosi od 3.000 do 7.000 kuna. U slučaju ponovljenog prekršaja vozaču se vozačka dozvola oduzima na najmanje tri mjeseca, a za svaki sljedeći prekršaj vozač ostaje bez vozačke dozvole najmanje šest mjeseci uz tri negativna boda.