Vjerojatno vam se barem jednom dogodilo da ne možete pokrenuti vozilo zbog praznog akumulatora. Do problema s akumulatorima najčešće dolazi zbog dugotrajnog stajanja automobila, starosti, a brzom  pražnjenju doprinose i niske temperature.

Kako biste bili sigurni da vas vaš akumulator neće ostaviti na cjedilu, pokušajte ovaj jednostavan trik: Parkirajte automobil u mraku ispred zida, isključite motor i uključite kratka svjetla. Ako svjetlo ubrzo postane tamnije, akumulator slabi. Naravno, akumulator uvijek možete provjeriti i voltmetrom, ali njega ipak nema svatko.

Kako vas ujutro ne bi iznenadio prazan akumulator obratite posebnu pažnju pri zaključavanju vozila. Poznato je da akumulator neće izdržati ostavljena svjetla, no isto vam se može dogoditi ako ne zatvorite dobro ili zaključate vrata. Kod nekih modela ostat će upaljeno svjetlo u unutrašnjosti.

Koliko je potrebno da se akumulator isprazni?

Akumulatori manjeg kapaciteta kod benzinskih motora ako prenoće s uključenim osvjetljenjem putničkog prostora mogu se tijekom noći potpuno isprazniti. Najčešće će ovaj problem imati akumulatori stariji od dvije godine kojima je zbog većeg broja ciklusa punjenja i pražnjenja smanjen kapacitet.

Simptomi praznog akumulatora

Simptomi praznog akumulatora nisu uvijek isti, razlikuju se ovisno o razini ispražnjenosti ili nastaloj neispravnosti.

  • Može se dogoditi da ne možete otključati vozilo daljinskim. Nakon što mehanički otvorite vrata, nećete moći ništa električno pokrenuti nakon davanja kontakta. Ako ne uspijete pokrenuti ni sva četiri pokazivača smjera riječ je o potpuno ispražnjenom ili potpuno neispravnom akumulator
  • Druga situacija je kada daljinskim pokušate otključati vozilo i da pokazivači smjera slabo zasvijetle, a centralne brave se s mukom otključaju ili krenu pa stanu. Kad date kontakt i pokušate pokrenuti motor instrumenti na kontrolnoj ploči počinju nepravilno raditi kao da je otkazala sva elektronika. Ovaj tip ispražnjenosti akumulatora je najopasniji za elektroniku vozila jer je akumulator ispod nazivnog radnog napona ili je neispravna neka od ćelija akumulatora. Ne biste trebali dalje pokušavati uspostavljati kontakt ili otključavati centralne brave vozila.
  • Ako je moguće ući u vozilo s daljinskim otključavanjem, uspostaviti kontakt, uključiti svjetla, ali pri pokušaju pokretanja motora se čuje kliktanje ili se ništa ne događa okretanjem ključa, riječ je o manjoj ispražnjenosti akumulatora ili kvaru jedne od ćelija. Ni u ovom slučaju nećete uspjeti pokrenuti motor.

Kako prepoznati da akumulator nije spreman za hladne dane koji su ispred nas?