Pred vozačima i automobilima je najzahtjevniji dio godine kad su u pitanju vremenski uvjeti, a sukladno tome treba pripremiti i auto.

Iako zima kalendarski započinje 21. prosinca, već u studenom započinju hladni i otežani uvjeti vožnje, posebice u kontinentalnom dijelu Hrvatske. Kako bi se auto, a i vlasnici lakše i sigurnije nosili sa zimskim uvjetima treba pripremiti auto. Po zakonu, od 15. studenog obavezna je uporaba zimskih guma ili ljetnih s minimalno četiri milimetra profila s lancima za snijeg u prtljažniku. Lanci se moraju postaviti na auto kad je na kolniku ugažen snijeg, no svima koji vode računa o sigurnosti svakako se preporučuje korištenje zimskih guma.

One su na temperaturama od sedam stupnjeva na niže mnogo bolje nego ljetne, kako po pitanju zaustavnog puta, tako i po pitanju upravljivosti i držanju ceste. Osim guma za zimu treba pripremiti i ostale dijelove auta, a ako niste vični sami, svakako posjetite servis. Naime, čak i između servisnih intervala dobro je napraviti zimski pregled auta. Da bi se auto lakše pokretao treba provjeriti ispravnost akumulatora, po potrebi ga nadopuniti ili zamijeniti novim. Ne manje važno je i provjera rashladne tekućine. Bez odgovarajućeg antifriza već i najmanji minusi mogu ozbiljno naštetiti motoru i izazvati skupa oštećenja. Zamijenite i ljetnu tekućinu za pranje stakla zimskom, također kako bi se izbjegla mogućnost njenog smrzavanja. To je važno jer se smrznuta tekućina širi, te razorno djeluje na sitne mlaznice i cijeli sustav dovoda tekućine do stakla.

Kao i ljeti, provjerite ispravnost klima uređaja jer će vam on biti od velike pomoći u odmagljivanju stakala s unutrašnje strane. Preporučuje se i izmjena filtra klima uređaja kako bi cirkulacija zraka u kabini bila bolja. Važna je ispravnost grijača stakla, a ako on ne radi, najčešći uzrok je pregorijevanje osigurača. Na kraju, provjerite i to da li na autu rade svi svjetlosni elementi, ne samo kako bi vi bolje vidjeli, nego da bi i vi bili bolje viđeni od strane drugih vozača. U servisima vam mogu pregledati i po potrebi zamijeniti filtar goriva u kojemu se može s vremenom nakupiti voda koja je podložna smrzavanju te tako otežava pokretanje motora. Ovaj problem jednako pogađa aute s dizelskim ili benzinskim motorima.

Provjerite ponude servisa, iskoristite tradicionalne zimske servisne akcije koje mogu donijeti i razne pogodnosti, ili u krajnjem slučaju auto za zimu pripremite sami. Sve, kako bi vi, auto i ostali sudionici u prometu lakše prebrodili zimu, po uvjetima vožnje najzahtjevniji dio godine.

Odgovori