Kako produljiti trajnost automobilskih guma?

Gume su jedan su od najvažnijih faktora sigurnosti na automobilu i čest razlog pada na tehničkom pregledu. Stoga ih je potrebno na vrijeme zamijeniti. No gume su istodobno i dosta skupe te zbog toga mnogi oklijevaju s njihovom zamjenom. U nastavku vam donosimo nekoliko savjeta kako produžiti vijek trajanja automobilskih guma i time odgoditi njihovu zamjenu te maksimalno uštedjeti.

1. Pazite na tlak

Tlak u gumama jako utječe na vozne osobine auta, potrošnju goriva, ali i na trošenje guma. I guma koja je previše i ona koja je premalo napumpana neravnomjerno će se trošiti i trajati kraće. Pritisak kontrolirajte najmanje jednom u mjesec dana i gume napunite zrakom do pritiska koje propisuje proizvođač automobila. Više o tome kako izmjeriti tlak u gumama pročitajte ovdje.

2. Balansiranje kotača i geometrija ovjesa

Prilikom zamjene zimskih i ljetnih guma bilo bi idealno uvijek napraviti balansiranje kotača. Mijenjate li gume kod vulkanizera to se podrazumijeva, no imate li setove na posebnim naplatcima i zamjenu radite sami ne bi bilo na odmet svakih par sezona dati balansirati kotače. Pogotovo osjećate li određene vibracije tijekom vožnje. Također, ako auto vibrira ili vuče na jednu stranu tijekom vožnje provjerite geometriju ovjesa. Nebalansirani kotači i neispravna geometrija ovjesa jako utječu na povećanu potrošnju guma, ali i na sigurnost vožnje.

3. Rotirajte gume

Najgora stvar koju možete napraviti je zamijeniti prednje stražnjim gumama, no postoje i situacije u kojima je to čak i preporučljivo! Primjerice, ako su prednje i stražnje gume iste dimenzije, povremenim prebacivanjem gume s pogonske na nepogonsku osovinu možemo postignuti ravnomjerno trošenje guma. Kod auta s prednjim pogonom stražnje se gume osjetno manje troše, a kod auta sa stražnjim pogonom situacija je obratna.

4. Mijenjajte ventile

Prilikom svake montaže novih guma treba zamijeniti i ventile kako biste bili sigurni da će pritisak u njima biti stabilan.

5. Vozite nježno

Stil vožnje najviše utječe na potrošnju guma. Izbjegavajte nagla kretanja i nagla kočenja kad je to moguće. Nježnije vozite kroz zavoje. Izbjegavajte dugu vožnju visokim brzinama kako se gume ne bi pregrijavale.

6. Izbjegavajte loše ceste i makadam

Kada je to moguće, odaberite bolju cestu za vaš put i izbjegavajte vožnju po makadamu koja nije nužna. Kada vozite po lošim podlogama smanjite brzinu. Loša podloga može oštetiti površinu i bočnicu gume.

7. Nemojte pretovarivati auto

Prevelika masa može uzrokovati deformaciju strukture gume i brže trošenje njene površine. Pridržavajte se maksimalne nosivosti vašeg automobila.

8. Ne vozite s probušenom gumom

Kad primijetite da vam se guma probušile nikako nemojte nastavljati vožnju s njom, pa čak ni par stotina metara do obližnjeg vulkanizera. Na taj način potpuno ćete uništiti gumu koja se možda može jeftino zakrpati i spasiti. Pročitajte kako zamijeniti gumu.

Kupujte kvalitetnije i izdržljivije gume

Kupnja kvalitetnije i skuplje gume može biti itekako isplativa. Izbjegavajte neprovjerene marke guma i informirajte se o tome koji model gume ima veću trajnost. Gume s razlogom svoje specifikacije imaju na bočnim površinama, pročitajte ih i najoptimalnije iskoristite.

10. Na vrijeme skinite zimske gume

Zimska guma se na višim temperaturama osjetno ubrzano troši te ju skinite čim zakonski propisi to dozvoljavaju ili i ranije te u prtljažnik stavite lance. Gume koje ne koristite skladištite na hladnijem i tamnijem mjestu kako vrućine i sunce ne bi uzrokovali njihovo propadanje.