Prometne nezgode, ako i nisu velike, sa sobom nose brojne troškove i procedure. Problem je tim veći dogodi li se nezgoda u inozemstvu. Ne zaboravite sa sobom uvijek ponijeti zelenu kartu, Europsko izvješće o nesreći, međunarodnu vozačku dozvolu (izvan EU) te punomoć vozite li tuđi automobil. Zelenu kartu ne morate imati na području EU, te Andore, Makedonije, Srbije i Švicarske. Ipak, korisno ju je imati jer vozač koji skrivi prometnu nesreću u inozemstvu mora predati kopiju prometnoj policiji ili drugom sudioniku nesreće.

prometna nesreća u inozemstvu

Od 1. srpnja 2020. zelena karta se može isprintati i na bijelom papiru nakon što vam ju u PDF formatu pošalje vaš posrednik u osiguranju. ORYX Zastupanje u osiguranju nudi vam ugovaranje osiguranja putem emaila ili pozivom na brojeve +385 (0) 1 2030 221 i +385 98 240 459.

Ovisno jeste li krivac ili oštećenik, obratite pozornost na nekoliko važnih stvari. U oba slučaja dobro je uzeti imena i adrese očevidaca nesreće, a mjesto nesreće fotografirati prije pomicanja automobila.

Ako ste u inozemstvu vi skrivili nesreću, javite odmah prometnoj policiji i zapišite podatke drugog sudionika. Prometnoj policiji ili drugom sudioniku prometne nesreće trebate dati duplikat svoje zelene karte. Za djelatnika policije koji obavlja očevid prometne nesreće te za stranog sudionika prometne nesreće valjana zelena karta predstavlja garanciju da imate zaključeno osiguranje od automobilske odgovornosti i da će odštetni zahtjev stranog sudionika biti riješen u skladu sa zakonima posjećene države. Obavijestite svoju osiguravajuću kuću i ako je potrebno javite se hrvatskom veleposlanstvu ili konzulatu za pomoć.

prometna nesreća u inozemstvu

Ispunite Europsko izvješće o nesreći i ne potpisujte nikakve izjave ako ne razumijete jezik na kojem su napisane. Kao što je poznato, Europsko izvješće ima jedinstven tekst na svim jezicima i ispisuje se u duplikatu. Ono sadrži niz tipičnih situacija koje mogu dovesti do prometne nesreće, a ima i mjesto skiciranja nesreće. Europskim izvješćem o nesreći ni u kojem slučaju ne priznaje se krivnja. Ono isključivo služi za prikupljanje objektivnih podataka, te se stoga može slobodno potpisati. Vozači iz europskih zemalja uglavnom su opskrbljeni ovim obrascem, a hrvatski vozači ga po Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu moraju imati.

Ako vi niste krivi za nesreću, svakako uzmite podatke osiguravajuće kuće drugog vozača jer u slučaju da nemate kasko, odštetni zahtjev podnosi se njegovom osiguravatelju. Odlučite li popraviti auto u inozemstvu, tražite garanciju da će osiguravatelj doznačiti novac izravno radionici. Odštetni zahtjev može se podnijeti izravno osiguratelju štetnika u posjećenoj zemlji, ili nakon povratka u Hrvatsku ovlaštenom predstavniku inozemnog osiguravatelja kod nas. Ako i ne znate kod koga je vozilo osigurano, možete saznati preko njegove registracije u Hrvatskom uredu za osiguranje.

ORYX Asistencija pruža vam lakoću i sigurnost putovanja u inozemstvu! Samo jedno godišnje članstvo može vas poštediti vremena, živaca i udara na novčanik. Call centar ORYX Asistencije s vama je 24 sata na dan, 7 dana u tjednu, a na vašu lokaciju stižemo u roku od 45 minuta, i to bilo gdje u Europi! Ovisno o ugovorenom paketu usluga, imate pravo na popravak na licu mjesta, prijevoz vozila (šlepu), zamjensko vozilo, alternativni prijevoz, čak i hotelski smještaj! Ugovorite godišnju članarinu OVDJE i nastavite uživati u svom putovanju, gdje god se nalazili. S ORYX Asistencijom ste potpuno sigurni bilo gdje u Europi!