Čak i ako u autu nema klime postoji nekoliko jednostavnih a učinkovitih načina za rashlađivanje unutrašnjosti auta.

Iako danas praktički ne postoji novi auto bez klima uređaja, u Hrvatskoj gdje je prosječna starost auta dvanaest godina, na cestama je još uvijek mnogo onih bez klime. Iako ona pruža veliki komfor putnicima, čak i u autu bez klime može biti ugodno ako se pridržavate nekih korisnih savjeta. Auto bez klime treba parkirati izvan dosega sunca, a nije naodmet ostaviti ni centimetar-dva otvorene prozore. To će omogućiti izlazak vrućeg zraka iz auta. Također, putovanje autom bez klime zahtjeva i bolje planiranje puta. Bolje je voziti rano ujutro kada su temperature najniže.

Planirajte i to da izbjegnete gužve u smislu vršnih sati kad je promet najviše opterećen. Izbor ceste također nije naodmet, jer ugodnije je voziti cestom koja prolazi kroz šumu i hladovinu nego po autocesti. No bez obzira na vrstu ceste postoje stvari kojih se treba pridržavati vozeći auto bez klime.

Stakla neka budu uvijek malo otvorena kako bi se poboljšala cirkulacija zraka. Topliji zrak je lakši od hladnog i ako otvorite prozore lakše će izlaziti iz auta. Dodatno mogu pomoći i samoljepiva sjenila za stakla koja će umanjiti efekt zagrijavanja unutrašnjosti. U krajnjem slučaju i ručnik, no pazite jer on zaklanja pogled. Učinkoviti način za rashlađivanje je i stavljanje mokrih krpica na ventilacijske otvore koje će također pomoći u snižavanju temperature i zrak iz ventilacije učiniti hladnijim. Puno može pomoći i dodatni ventilator koji se može uključiti u 12V utičnicu.

Najučinkovitiji način za rashlađivanje ujedno zahtjeva i najviše pripreme, no svakako će se isplatiti. Ako zamrznete led u kockice i razmjestite ih po podu automobila u odgovarajućim posudicama, po mogućnosti širokim i niskim kako bi bile stabilnije u vožnji, lagano topljenje leda drastično može smanjiti temperaturu. Na kraju, vrijedi razmisliti i o odjeći. Ona neka bude lagana ljetna i dobro je imati bijelu majicu ili bilo koje svjetlije boje jer će manje grijati od crne ili tamne boje. Već stupanj – dva manje može mnogo značiti za osjećaj topline a ako se budete pridržavali svega navedenog vožnja u autu bez klime bit će mnogo podnošljivija.

Odgovori