Reflektirajući prsluk obavezan je dio opreme koju morate imati u vozilu uz trokut, prvu pomoć, rezervnu gumu i sl. U nastavku pročitajte kada ga morate imati na sebi i kolike su kazne ako ga ne nosite ukoliko je vozilo zaustavljeno na kolniku.

Vozači su ga obavezni odjenuti pri svakom izlasku iz vozila na autocesti ili na cesti izvan naselja, što je posebno važno pri smanjenoj vidljivosti, noću ili kad je magla, kiša, snijeg i slično. Istu obavezu u tim uvjetima imaju biciklisti, vozači romobila ili segwaya te jahači. Iako je predviđena kazna samo 300 kuna, osobna sigurnost trebala bi biti dovoljan razlog da ga imate u prtljažniku ili na sebi kad je to potrebno. Također, ako ste u ulozi pješaka koji se kreće kolnikom noću ili danju u slučaju smanjene vidljivosti, trebate biti označeni nekom reflektirajućom oznakom.
U slučaju kvara automobila, kad se morate zaustaviti na cesti, prisiljeni ste izaći iz vozila. Za vašu sigurnost, kao i sigurnost drugih vozača, izuzetno je bitno da vas primijete. I to na vrijeme. Prečesto se događalo da putnici iz automobila ostanu neozlijeđeni u prometnoj nesreći, prilikom puknuća gume na autocesti ili izlijetanja životinje, samo da bi stradali minutu kasnije zbog naleta drugog vozila.

Da bi se izbjegla tragedija, trokut i reflektirajući prsluk moraju vam uvijek biti na dohvat ruke, nikako zakopani ispod gomile stvari. Najbolje rješenje je imati reflektirajući prsluk u kabini vozila, primjerice u pretincu za rukavice ili u vratima jer on vam doslovno može spasiti život, a nije skup i ne zauzima puno mjesta. Kad po mraku idete kopati po prtljažniku, u najgorem slučaju na zavoju mračne autoceste, riskirate život. A zašto? Za cijenu od nekoliko desetaka kuna, po kojoj se prsluci prodaju. Život svakako vrijedi više. Ne zaboravite i na druge putnike u vozilu ukoliko se ukaže potreba za izlaskom iz zaustavljenog vozila.