Sredstva za odleđivanje stakla nisu baš tako efikasna kako pomislite kada ih vidite u trgovini. Brzo i efikasno odleđivanje sve popularniji sprejevi za odmrzavanje pružaju samo kada se radi o tipičnom jutarnjem mrazu. No ako se radi o samo malo debljem sloju leda, primjerice 1-2 milimetara, deset sekundi će se lako pretvoriti u nekoliko minuta čekanja iako ste potrošili gotovo pola boce spreja.

Dovoljno vrijeme da i samo uz pomoć grijanja automobila postignete isti efekt, a s obzirom na cijenu spreja, grijanje je i jeftinije jer ćete potrošiti samo kunu, dvije goriva. Ipak, ako se uhvatite u koštac s debljim ledom koji je nastao kao posljedica ledene kiše ili otapanja i zamrzavanja svježe napadalog snijega najbolje je kombinirati sve tri metode. Ako auto preko noći niste u mogućnosti zaštititi, nastavite čitati i opskrbite se na vrijeme sa isprobanim savjetima!

Grijanjem auta u kombinaciji sa struganjem uštedjet ćete osjetan iznos novca. Prvo treba upaliti grijanje auta i to tako da puše u vjetrobran. Važno je da su ventilatori namješteni na slabo puhanje kako zbog razlike u temperaturi staklo ne bi puklo. Zatim poprskajte stakla te se nakon minute, dvije bacite na struganje leda plastičnom strugalicom. Prvo započnite strugati s rubne strane, pa idite prema sredini.  Zbog toga što ste grijanjem već djelomično otopili ili oslabili strukturu leda, struganje će biti mnogo brže i lakše.

Ipak i sa strugalicom valja biti oprezan. Ne smije se biti previše agresivan da se ne ogrebu stakla, a također treba paziti da strugalica nije oštećena. Nikako ne koristiti metalne strugalice ili priručna sredstva poput kutije za CD, osobne iskaznice ili bankovne kartice.

Sprejeve za odleđivanje možete izraditi i kod kuće i tako osjetno uštedjeti. Litru 96 postotnog alkohola koju ste prethodno kupili u ljekarni pomiješajte s vodom u omjeru 1:1 i tako ćete dobiti dvije litre podjednako efikasnog sredstva po cijeni od oko 13 kuna za pola litre. To je jeftinije od gotovo svih sredstava za odleđivanje koje je moguće kupiti u supermarketima ili specijaliziranim trgovinama. Osim alkohola, sprej napravljen od jednake količine vode i octa također može biti efikasan. Ocat će blago izjesti led, bez da ošteti staklo. Pošpricajte otopinu na stakla i pazite da pritom ne dotičete okolne metalne dijelove koji bi mogli zahrđati.

Najučinkovitije metode skidanja leda s automobila

Najčešće greške koje radimo prilikom skidanja leda s automobila

  1. Polijevanje vodom

Koristite li vruću vodu prolijevanjem na zamrznuto staklo, vrlo lako može doći do pucanja stakla i štete od nekoliko tisuća kuna.

Pri odleđivanju stakla valja biti temeljit. Ostaci vode nastale otapanjem leda će se, ako automobil nije dovoljno zagrijan, smrznuti nakon što ponovo krenete i onda se može dogoditi da nasred ceste nemate nikakvu vidljivost što lako može dovesti do prometne nesreće. Zato je pametno takve ostatke, pa premda se radilo samo o tragovima obrisati papirom ili krpom. Iz istog je razloga važno imati kvalitetne i neistrošene metlice brisača na automobilu.

  1. Korištenje soli

Iako je sol vrlo djelotvorna u otapanju leda, nikada je nemojte koristiti na automobilu, niti u krutom stanju niti u obliku neke otopine. Sol je izuzetno korozivna i vrlo brzo će nepovratno oštetiti metalne dijelove automobila.

  1. Paljenje brisača

Dok su stakla još zaleđena, nemojte paliti brisače. Osim što su velike šanse da ćete ih oštetiti jer su zalijepljeni slojem leda, pokrenete li ih grebanjem možete oštetiti i staklo. U svakom slučaju, to su vam dodatni troškovi zbog vlastitog nestrpljenja.

  1. Ne planiramo unaprijed

Znamo, svima nam se uvijek žuri i jednostavno nije moguće unaprijed planirati i osigurati 10 dodatnih minuta za odleđivanje vjetrobrana. Tada smo nestrpljivi, živčani i jako često neoprezni u prometu i može nam se dogoditi još veća nezgoda od par minuta kašnjenja. Auto dolazi s odgovornošću, pogledajte prognozu večer prije i ujutro prije kave i spremanja upalite auto da se grije i odledi. Vi ćete na vrijeme, s odličnom preglednošću i osmijehom sretno stići na cilj!

Odgovori