Zima se bliži kraju, a s proljećem dolazi i priprema automobila za bržu vožnju i toplije dane. Nakon duge i hladne zime automobil valja pomno prekontrolirati. Time ćete produžiti vozni vijek automobila, a i potencijalno se spasiti od neželjenih kvarova. Tim povodom donosimo vam neke korisne, a jednostavne savjete prije nego što obavezno auto odvezete na stručan pregled kod automehaničara.

servis automobila

Kompletna vizualna kontrola otkrit će vam moguće uzročnike troška, a pod tim prvenstveno mislimo na sol koja pogoduje koroziji i prljavštinu koja je za zimskih dana povećana posipanjem velike količina pijeska. Pranjem i poliranjem kompletnog automobila sačuvat ćete lak na vozilu, dok temeljitim pranjem podvozja sigurniji postaju i vitalni dijelovi automobila.

Učestalim struganjem leda s vjetrobranskog stakla smanjuje se vijek njihova trajanja zato bi bilo dobro promijeniti ih s početkom proljeća.

Početkom proljeća stižu i obilnije kiše, a s njima i potreba za čestim korištenjem metlica brisača. Kod promjene treba pripaziti na to da, prije upotrebe novih metlica, staklo bude dobro očišćeno od prljavštine i masnoće. Između ostalog snijeg, sol i pijesak imaju negativan učinak i na farove. Danas postoji tretman poliranja nakon kojeg oni svijetle poput novih, a njega možete pronaći u vama najbližem autoservisu.

proljeće servis

Otvaranjem poklopca motora svi elementi koji se tamo nalaze moraju biti prekontrolirani. Zimi se temperatura nerijetko spušta i do -20 stupnjeva, stoga po dolasku toplijih dana valja pregledati sve gumene dijelove da nisu previše kruti ili istrošeni. Treba provjeriti i rashladnu tekućinu koje ne smije nedostajati i ne smije biti previše stara. Ako primijetite bilo kakve nepravilnosti obavezno posjetite servisera koji će zamijeniti oštećene dijelove novima.

Dolaskom toplijih dana sve se više koristi klimatizacijski uređaj pa je poželjna promjena filtera i dezinfekcija ventilacijskih kanala. To će spriječiti nastajanje gljivica i pojavu neugodnih mirisa. I za kraj provjerite tlak u gumama koji se za toplijih dana povećava, a s njime i volumen pneumatika. To će izazvati neravnomjerno i pojačano trošenje guma, a vozne karakteristike automobila učiniti lošijima. Zato posjetite benzinsku crpku i provjerite je li tlak u gumama po propisanim vrijednostima.

Odgovori