Iako je to iskusnim vozačima rutina i „nešto najjednostavnije na svijetu“, vožnja automobila prilično je kompleksna radnja. Svi iskusni vozači jednom su bili početnici, nimalo vješti u vožnji, najčešće prestrašeni vlastitim automobilom i drugim sudionicima u prometu. Taj nedostatak vještine, nesigurnost i strah nešto je što različiti tipovi vozača savladavaju na različite načine. Nekima već nakon nekoliko mjeseci za volanom vožnja „postaje rutina“, drugi će nesigurni i nevješti ostati godinama, možda i tijekom svoje čitave „vozačke karijere“.

Dobar vozač se ne postaje nakon polaganja vozačkog ispita, isto kao što i student medicine koji je završio fakultet nije automatski time postao dobar liječnik. Za to su potrebne godine prakse. U ovom članku vam donosimo korisne savjete na što sve morate paziti ako ste vozač početnik.


Upoznajte svoj automobil

U autu ćete se bolje osjećati što ga bolje poznajete. Za početak, zapamtite tip goriva koje ide u vaše vozilo. Ako ste u nedoumici ili ako auto nije vaš, pogledajte u prometnu ili provjerite što piše na unutrašnjosti poklopca spremnika. Tu je uvijek označena vrsta goriva koje smije u vozilo. Osim toga, teško ćete deblji „pištolj“ za dizel ugurati u spremnik benzinca, no tanji benzinski uvijek bez problema ulazi u otvor dizelaša. U slučaju da je došlo do greške, ne pokrećite vozilo i odmah nazovite ORYX Asistenciju radi pražnjenja spremnika. Upoznajte se također i s komandama automobila, detaljno provjerite kako rade određene funkcije audio uređaja, klimatizacija, brisači… Djelomično vam pritom mogu pomoći iskusniji vozači, primjerice roditelji, no najviše ćete naučiti iz uputstva za korištenje vozila. Svaka tipka i svaki detalj tamo su detaljno opisani, a iz uputstava ćete saznati još mnoge zanimljive detalje o vašem autu i otkriti nove funkcije za koje niste znali. Upoznavanjem automobila stječete i samopouzdanje i vještinu u vožnji.

“Šarene lampice“ i signali

značenje simbola na instrument tabli

Na ploči s instrumentima svaki automobil ima desetke signalnih „lampica“ i upozorenja. Kada se neka neočekivano upali, zaustavite se na sigurnom mjestu i provjerite u uputstvima što takav signal znači. U pravilu, žute „lampice“ , znak su nekog manjeg problema uz koji možete nastaviti vožnju, a crvene označavaju neki veći problem zbog kojeg bi trebalo zaustaviti vozilo. Podsjetite se što znače lampice na instrument ploči!

Udobno se smjestite

savjeti za vozače početnike

O tome vas uče već u autoškoli, no u svakom automobilu idealna pozicija sjedenja je drugačija. Posvetite si mnogo pažnje dok ne nađete idealnu poziciju u sjedalu i dobro namjestite upravljač. Ne samo da ćete se osjećati ugodnije i imati bolju preglednost, uz ispravnu poziciju sjedanja idu i brže reakcije u kriznim situacijama jer je položaj tijela i ruka takav da će okretanje volana i stisak papučice biti brži nego u slučaju da sjedite neispravno.

Upoznajte osnove automehanike

Ne morate znati kako promijeniti akumulator ili svjećicu u motoru, no neke osnove automehanike svaki bi vozač trebao znati. To vrijedi i za vozače početnike. A u te osnove automehanike ubrajamo jednostavne radnje, primjerice svaki bi vozač trebao znati kako otvoriti poklopac motora, kako dodati ulje u motor, rashladnu tekućinu u rashladni sustav ili sredstvo za pranje stakla u spremnik. Te radnje su vrlo jednostavne, sve je lijepo objašnjeno u uputstvima vozila, a može vam pomoći i svaki malo iskusniji vozač. Također, trebali biste naučiti i kako spojiti kablove na akumulator za slučaj da vam se on isprazni ili pak kako zamijeniti žaruljicu u svjetlima automobila. Oboružani svim ovim znanjem dobit ćete mnogo samopouzdanja, što će se na kraju odraziti i u vožnji, a bit ćete i spremni za neke nenadane situacije. Uz ove aplikacije postat ćete bolji vozač!

Koristite osjetila

vozači početnici savjeti

Sigurna vožnja znači koristiti gotovo sva svoja osjetila u svim uvjetima vožnje. Vid je naravno najvažniji, no treba naučiti kako gledati na cestu i promet. Nije dovoljno gledati samo ono neposredno ispred vas. Vješt vozač gleda i u daljinu, ono što se dešava nekoliko vozila ispred njega ili nekoliko stotina metara ispred njega na otvorenoj cesti. Osjetilo sluha je također vrlo važno. Pomoću njega ćete najranije primijetiti da netko naglo koči, da prilazi vozilo hitne pomoći ili da vas netko trubom upozorava na neku opasnost. Zbog toga je vrlo važno da tijekom vožnje, pogotovo ako ste početnik, ne pretjerujete s glasnoćom glazbe koju slušate u automobilu. I osjetilo mirisa vrlo je važno jer pomoću njega možete registrirati da nešto nije u redu s vozilom, primjerice da se nešto pokvarilo ili čak zapalilo. Naposljetku tu je i takozvano „šesto čulo“. Vrlo je važno da pokušate predvidjeti što bi drugi sudionici u prometu mogli napraviti i tako izbjeći opasne situacije. Vozačka intuicija stječe se ponajviše iskustvom vožnje u svim uvjetima. S kilometrima vožnje većina vozača jako dobro ovlada tehnikom predviđanja i po načinu vožnje drugih vozača često predvide situaciju koju bi ovi mogli izazvati.

“Zastrašujuće“ parkiranje i uključivanje u promet

Mnogim vozačima najveći stres predstavljaju dvije naizgled jednostavne radnje – bočno parkiranje i uključivanje/prestrojavanje u prometu. Paralelno parkiranje zaista nije teško, no kod osoba s manje iskustva u vožnji i samopouzdanja može biti prava noćna mora. Ako vam to ne ide, potrebno je mnogo vježbati, po mogućnosti s instruktorom, čunjevima ili drugim preprekama koje vam neće oštetiti automobil ili ugroziti druge sudionike u prometu. Vježba stvara majstora, a bočno parkiranje u tom pogledu nije iznimka. Prestrojavanje i uključivanje u promet također je stvar prakse, dobre procjene, ali i samopouzdanja. To je radnja koja se usavršava s vremenom. Postajući iskusniji vozač bit ćete sve bolji i u tome.

Budite samouvjereni, ali ne previše

vozači početnici savjeti

Vozač koji nije samouvjeren u svoje sposobnosti ne može postati dobar vozač. Samouvjerenost se stječe postepeno, konstantnim učenjem u prometu, oslobađanjem od straha i upoznavanjem vlastitog vozila. S vremenom opuštenost sve više raste do trenutka kad vozač postaje „potpuno samouvjeren“ u svoje vozače sposobnosti. No ta samouvjerenost krije i brojne opasnosti. Treba u svakom trenutku biti svjestan kakve opasnosti krije promet i nikada se potpuno opustiti i umisliti si da ste dovoljno dobar vozač. Ako pak želite u kontroliranom okružju isprobati sve opasne i nepredvidive situacije, na poligonu ćete naučiti predvidjeti i pravodobno reagirati na opasne situacije kakve još nikada niste „iskusili“. Voziti se uostalom uči čitav život.

Budite uvijek svjesni da ste početnik

Dok ste početnici nemojte „glumiti“ iskusnog vozača. Vozite se u skladu sa svojim mogućnostima, a to znači da prvenstveno smanjite brzinu i držite se propisanih ograničenja. Ne brinite se zbog drugih vozača koji trube, gestikuliraju vam i „lijepe vam se na stražnji odbojnik“. Nemojte nipošto zbog njih ubrzavati ili gubiti živce. Također, kao početnici držite veći razmak nego iskusni vozači. Budite svjesni toga da u kritičnoj situaciji nećete reagirati tako brzo ili ispravno kao iskusni vozači, stoga si ostavite malo veću „tampon zonu“. Kondicijske vožnje odličan su način osvježavanja naučenog iz autoškole, stoga je nekad uputno obaviti teže radnje sa stručnim osobama. Nemojte se sramiti voziti s iskusnijima, primjerice s vašim roditeljima i slušajte njihove savjete vezane uz vožnju. Početnik ste i budite svjesni toga.