Zimi se vožnja ponešto razlikuje od one ljeti. Više je situacija u kojima treba biti oprezan te više stvari na koje treba paziti kako bi vožnja bila ugodnija i sigurnija. Navest ćemo stoga neke stvari koje trebate napraviti prije ili tijekom zime i neke koje nikako ne biste trebali.

Čišćenje snijega i leda s auta

Većina vozača ne uživa baš u struganju leda i čišćenju snijega s automobila, a bočni prozori su im ‘najmanje bitni’ pa im posvete najmanje pozornosti. Pokušaj čišćenja leda na bočnim prozorima spuštanjem i podizanjem ne samo da neće puno pomoći nego se može oštetiti elektromotor koji pokreće prozore.

Led s vjetrobranskog stakla nemojte skidati tekućinom i brisačima jer ćete zbog lijenosti oštetiti metlice, a učinak nije isti kao minuta struganja ili, još bolje, karton na staklima tijekom noći.

“Odspajanje” akumulatora

Odspajanje akumulatora neki vozači smatraju dobrim načinom zaštite izvora električne energije. To nije pametno jer se tako alarm u vozilu može deaktivirati, a postoji i opasnost od gubljenja podataka u računalima vozila.

Savjeti za brigu o autu u zimskim mjesecima - akumulator

Smanjenje tlaka u gumama

Smanjenje tlaka u gumama zimi nikako nije rješenje jer tako gume slabije prianjaju uz podlogu. Može se primijeniti u ekstremnim situacijama, kad naletite na vrlo gust snijeg i pri minimalnim brzinama, do 50 km/h, ali vratiti na tvornički propisane vrijednosti čim dođete na čišći asfalt.

Zimske gume i lanci

Ono što svakako trebate napraviti je staviti zimske gume i imati u pripremi lance. Bilo bi korisno i da ih naučite staviti prije kretanja na put. Nije na odmet u prtljažnik staviti malu lopatu za snijeg, a u džep tekućinu za odmrzavanje brava. Nemojte je ostaviti u autu…

Savjeti za brigu o autu u zimskim mjesecima - gume

Svjećice, grijači i antifriz

Provjerite svjećice ili grijače kod dizelaša te promijenite tekućinu za stakla. Provjerite ulje, koje se mijenja barem jednom godišnje te antifriz čiji je vijek trajanja od tri do pet godina.

Otvaranje zaleđenih vrata

Također pripazite pri otvaranju vrata i prtljažnika. Ručku povlačite lagano kada je vani jako hladno i vozilo je zaleđeno jer ako se potrga, zamjenskih nema, a originalna je vrlo skupa.

 

A ako ikada zaglavite na cesti u ovim zimskim mjesecima, nazovite ORYX Asistenciju na 0800 18 18 koja će vam pomoći u rekordno brzom roku. ORYX Asistencija popravit će vaše vozilo na licu mjesta, a u slučaju da popravak nije moguće izvršiti na licu mjesta, odvest ćemo vaše vozilo na popravak.

Postanite član ORYX Asistencije.