Eko vinjete nisu novost i u mnogim se europskim državama koriste godinama. No način upotrebe kao i lokacije stalno se nadograđuju. One služe kako bi s automobilom mogli ući u ekološke zone, koje su gradovi takvima odredili. Obično se radi o središtima većih gradova, a te eko zone su ustvari dijelovi gradova u kojima je ograničen promet vozilima određenih kategorija sa ciljem smanjenja ispušnih plinova.

Cijene eko vinjeta kreću se od otprilike 10 do 40 eura, a kazne su neusporedivo veće. Ovisno o državi u kojoj vas zateknu u prekršaju, možete platiti od 100 do 350 eura, ponegdje i više.
Trenutno nisu ujednačene ni cijene ni kriteriji za dobivanje eko vinjeta pa tako u nekim, državama postoje tri, a u drugima 6 vrsti naljepnica koje možete kupiti, ovisno o vrsti vozila, točnije koliki ste zagađivač.

Eko vinjete u stranim zemljama

U Njemačkoj za dobivanje zelene naljepnice treba poštovati minimalni standard za dizel Euro 4 (ili Euro 3 + filter čestica) i za benzin Euro 1. U Austriji je ona obavezna za kamione, a sva vozila moraju imati naljepnicu ulaskom u eko zone u Francuskoj, Danskoj, Belgiji, Švicarskoj (samo Ženeva), Španjolskoj (samo Barcelona) te Njemačkoj koja ima 52 ekološke zone u čak 70-ak gradova.

Osim ovih zemalja koje obavezuju vozače na eko vinjete, u više europskih zemalja postoje takozvane Zone niske emisije plinova. U njima također, iako nema vinjeta, vrijede posebna pravila vožnje kako bi se smanjilo zagađenje. Čak i u zemljama koje su uvele eko vinjete, postoje dodatna područja za koje postoje pravila mimo obaveznih vinjeta. U pitanju su sljedeće države: Belgija, Danska, Njemačka, Finska, Francuska, Grčka, Velika Britanija, Nizozemska, Norveška, Austrija, Poljska, Portugal, Švedska, Švicarska, Španjolska, Češka te Mađarska.

eko vinjete

U Španjolskoj, tako, od 1.1.2023., obavezno morate imati istaknutu eko naljepnicu na vozilu. No ne možete je kao stranac dobiti u Španjolskoj pa postoji dnevna verzija. Također vrijede eko naljepnice Danske, Francuske, Njemačke i Austrije. A uvijek postoji opcija parkiranja van centra grada. Eko vinjeta nije potrebna za motocikle, mopede, skutere, poljoprivredne strojeve, te policijska i vatrogasna vozila te vozila hitne pomoći.

Krećete li na put u neku od ovih zemalja provjerite što vas čeka kako ne bi bilo iznenađenja jer se situacija u mnogim gradovima i državama mijenja.