Iako je ljeto već u punom jeku, neki od nas odmor još uvijek nisu potražili u “toplijim” krajevima. Ako ste jedni od njih ovi savjeti mogli bi vam biti od velike koristi.

Prvenstveno prije nego se uputite na putovanje budite sigurni da je vaš auto spreman na to. Provjerite ispravnost vozila, odnosno obratite pažnju na svjetlosne uređaje, razinu ulja, tlak u gumama i općenito njihovo stanje. Provjerite ima li vaš auto dovoljno rashladne tekućine, ali i tekućine za pranje stakala. Osim toga, na put ne krećite bez obavezne opreme poput trokuta, reflektirajućeg prsluka, klema itd.

putovanje na more savjeti



Jako je važno da putovanje ne planirate u vrijeme najvećih prometnih gužvi. Statistike su pokazale da se najveće gužve počinju stvarati u petak poslijepodne i traju sve do nedjelje navečer. Savjetujemo da na put krenete u noći ili ranim jutarnjim satima jer ćete tako izbjeći nesnosne dnevne vrućine. Obavezno na put treba krenuti odmoran, odnosno ne poslije radnog vremena.

U svakom trenutku budite sigurni da u autu imate dovoljno tekućine za sve koji se u njemu nalaze. Nosite krutu i nekvarljivu hranu i spremite sve u termo torbu kako se ne bi pokvarila.

Poštujte prometne propise i znakove, a brzinu vozila prilagodite uvjetima na cesti.

putovanje morem savjeti



Posebno budite oprezni u slučaju prve kiše nakon duže ljetne suše jer cesta postaje izuzetna skliska. Uvijek držite dovoljan razmak u odnosu na vozilo ispred sebe, a za vožnje autocestom najbitnije je držati se desne prometne trake i lijevu koristite samo za pretjecanje. Bez obzira na okolnosti ne upuštajte se u rizična pretjecanja, a u slučaju umora, slabosti i nervoze, pravovremeno stanite, osvježite se i odmorite prije nego svoje putovanje nastavite.

Ako obratite pozornost na sve navedeno vaše će putovanje na more ili prema željenoj destinaciji biti bezbrižnije, sigurnije i opuštenije, a što je najbitnije – bez stresa i dodatnih troškova. A ako pak dođe do prometne nesreće ili vam se dogodi kvar na automobilu, ORYX Asistencija vam je uvijek na raspolaganju na 0800 18 18.