Istražili smo je li mudrije kupiti ili unajmiti kutiju za stvari, koliko stoji najam po danu, koje su prednosti i mane  magnetskih nosača, kako nosače prilagoditi veličini vozila i pametno pakirati, ali i kojim stilom voziti s teretom na krovu.

Veselite se skorašnjem odlasku na skijanje s obitelji ili prijateljima, ali glava vas zaboli na samu pomisao kako ćete svu potrebnu, prilično glomaznu opremu za tu avanturu utrpati u automobil? Skije, štapovi, snowboard, pancerice, skijaška odijela, zaštitne kacige, a tu je još i topla odjeća, debele zimske jakne… Ako nemate karavan ili džip, vaša zabrinutost potpuno je opravdana. Ali i ako imate automobil prilično ograničenog prostora, odnosno s malim prtljažnikom, rješenje postoji. Istražili smo koje su sve opcije uz koje će vam pakiranje za skijanje proći uz što manje stresa i kako da u vaš automobil, ali i na njega, stane sve što vam je potrebno za savršen zimski odmor na snježnim padinama.

Kada govorimo o pakiranju za skijanje, sinonim za praktičnost i sigurnost su krovne kutije kojih na našem tržištu ima od mnogo raznih proizvođača. U njih, ovisno o njihovoj nosivosti, može stati i do sedam pari skija i štapova, a uz skije, u njih možete spakirati i pancerice, odjeću i druge stvari koje vam nisu stale u prtljažnik. Tvrtka Biolab sa sjedištem u Zagrebu zastupnik je švedskog brenda Thule, najpoznatijeg svjetskog proizvođača prtljažne opreme koju možete naći i u njihovim partnerskim tvrtkama, odnosno autosalonima i dućanima specijaliziranima za prodaju sportske opreme diljem Hrvatske. U Biolabu kao i nekim partnerskim tvrtkama krovne kutije možete i kupiti i unajmiti, kao i osnovne nosače na koje se kutija montira. Ako ste povremeni skijaš i na skijanju ne ostajete dugo, krovnu kutiju isplati se unajmiti pa ćete tako, unutar sezone, odnosno do 15. veljače, najam kutije ovisno o veličini i modelu platiti od 80 do 200 kn po danu. Montaža, demontaža i njezino pranje naplaćuje se kod svakog najma dodatnih 50 kn po danu, a ako najam traje tri ili više dana, ono je besplatno. Želite li pak kupiti krovnu kutiju, cijene se kreću od 1500 do 10.000 kn ovisno o veličini i modelu. Putujete li puno automobilom, ne samo zimi već i tijekom cijele godine, i treba vam dodatni prostor za prtljagu, možete uložiti i u kutiju iz linije Excellence, najekskluzivniju kutiju koja zadovoljava najviše sigurnosne standarde. U kutiji se nalazi unutarnje svjetlo za lakšu preglednost te mreža s unutarnje strane poklopca koja će osigurati da spakirana roba ne pleše po kutiji.

Krovna kutija bira se ovisno o veličini automobila i nosivosti krova koju propisuje proizvođač automobila. Tako na primjer, ako proizvođač nalaže da je nosivost krova 50 kg, izaberite krovnu kutiju čija nosivost ne prelazi tu masu. Krovne kutije skuplje su od nosača skija, ali i aerodinamičnije, što znači da ćete s njima potrošiti manje goriva u vožnji. Također su bolji izbor za dulja putovanja te za one koji žele da im skije traju što dulje jer su zaštićene od vanjskih utjecaja, primjerice od soli kojom se posipaju ceste i koja leti po zraku dok se vozite te može oštetiti skije, a prvi ‘na udaru’ su rubnici skija i mehanizam vezova.

screen-shot-2016-12-12-at-08-28-17

Nosači skija preporučuju se ako na skijanje idete samo za vikend i ne nosite puno stvari, odnosno sva prtljaga, osim skija, stane vam u prtljažnik. U Biolabu najam nosača skija za tri do četiri para skija platit ćete 40 kn, a za do šest pari skija 50 kn po danu. Valja napomenuti da se svi krovni nosači i oprema vrlo lako postavljaju, utovaruju i istovaruju te isto tako jednostavno skidaju, bez obzira na vremenske prilike. Osim toga, nosači skija su odignuti od krova da bi se spriječilo oštećenje krova, a moguće ih je i produžiti za dodatke u posljednjem trenutku. Nosač Thule Xtender 739 među najkvalitetnijima je, a karakterističan je po tome što se može izvlačiti izvan volumena vozila, što olakšava utovar i istovar. Cijena mu je 1304 kn, a nosivost do šest pari skija ili četiri snowboarda. Naravno, kad govorimo o nosačima za skije i krovnim kutijama, potrebno je prvenstveno imati osnovni poprečni krovni nosač na koji se onda montiraju kutije i nosači skija čiji ćete najam platiti 50 kn po danu. Prednost Thuleovih nosača u tome je što u slučaju da kupite novi automobil možete upotrijebiti veći dio komponenata nosača sa starog automobila, ovisno o tipu krova automobila.

Koji je krovni nosač adekvatan za vaše vozilo možete doznati i u interaktivnom vodiču na stranicama tvrtke Vindor. Sve što trebate je upisati marku i tip vozila, nakon čega će vam biti ponuđeni adekvatni nosači. Vindor u ponudi ima nosače skija i snowboarda proizvođača Mont Blanc, Atera, F.lii Menabo, krovne kutije Mont Blanc, Hapro, Free Plast i Junior, a nude i magnetne nosače skija i snowboarda koji imaju svoje prednosti i mane. Prednost magnetskih nosača je što nisu potrebni poprečni nosači. Ograničenja i nedostaci su količina skija koje se mogu transportirati (maksimalno četiri para ili dva snowboarda), maksimalna dopuštena brzina kretanja je 130 km/h te vozilo ne smije imati krovni otvor, kao ni rebrasti krov. Magnetski nosači na vozilo smiju biti postavljeni maksimalno 36 sati u komadu, nakon čega je potrebna demontaža i čišćenje. Osim u metropoli, Vindorova prodajna mjesta postoje u Dubrovniku, Splitu, Karlovcu, Varaždinu, Rijeci i Puli gdje se krovne kutije mogu unajmiti za 50 do 80 kn, nosače skija (do četiri para skija) platit ćete 20 kn, a osnovne krovne nosače 30 kn po danu. Za najam duži od deset dana odobrava se deset posto popusta. Na zimskoj akciji možete kupiti krovnu kutiju Hapro Traxer 6.2 za 2.600,00 kn, Junior FL320 manjih dimenzija (125x90x34 cm) za 1.098,00 kn ili Mont Blanc Triton 450 za 4.400,00 kn.

Odgovori