Ljeto nam je već u punom jeku pa nerijetko naše automobile pokušavamo skloniti od direktnog utjecaja sunca. Mjesto za to nalazimo ispod raznog drveća s kojeg često curi sluzava i ljepljiva tvar nazvana smola.

Što kada vam se na automobilu nađe poveća nakupina ljepljive smole, na koji način riješiti je se, a da pri tome ne oštetite boju ili lak automobila? Valja znati da smola ima negativan učinak na lak automobila pa je bitno pravovremeno reagirati i ukloniti ju. Ako to zanemarite i ostavite ju duže vrijeme na površini automobila pretvorit će se u kruto stanje pa postoji velika šansa da se prilikom njenog skidanja boja i zaštitni lak oljušte.

smola automobil

Kada na vozilu primijetite smolu važno je da automobil operete od prašine što možete učiniti običnim visokotlačnim pištoljem, ili crijevom za zalijevanje vrta. Na taj ćete način otkloniti svu prljavštinu s vozila i lakše ćete vidjeti ostatke smole. Nakon toga uzmite mekanu, preporučujemo pamučnu, krpu koju valja dobro natopiti toplom vodom i deterdžentom. Laganim, kružnim pokretima trljajte mjesto na koje se ‘uhvatila’ smola.

smola na autu

Po potrebi možete nanijeti malo odstranjivača laka za nokte, ali pripazite da ne sadrži aceton. Nikako nemojte koristiti razna otapala poput benzina ili paste za poliranje jer bi se lako moglo dogoditi da oštetite lak. Ako vam, nakon pranja sapunicom deterdženta, nije uspjelo micanje ljepljive smole, najbolje je da pomoć potražite u dućanima autokozmetike. Oni imaju posebna sredstva namijenjena uklanjanju smole.

Odgovori