Mnogi u automobilima stalno voze hrpu nepotrebnih stvari. Stražnja klupa i prtljažnik nerijetko su zatrpani stvarima za plažu od proteklog ljeta, dječjim igračkama i romobilom, zaboravljenim ostacima od zadnje kupovine, roštiljem i stolicama s izleta od prije mjesec dana, nepotrebnim alatom i običnim smećem. Osim što vam zauzimaju mjesto u autu, suvišne stvari čine unutrašnjost manje higijenskom, ali i povećavaju potrošnju goriva jer je auto zbog njih teži. No najgore je što takve stvari predstavljaju veliku opasnost ako se dogodi sudar i one „polete“ kroz unutrašnjost auta. Zato je važno auto uvijek držati urednim, redovito iz njega izbacivati sve nepotrebno i to zamijeniti sa stvarima od kojih zaista možete imati koristi. Donosimo popis najvažnijih stvari koje biste trebali uvijek imati u svojem automobilu jer vam mogu jako olakšati neželjenu situaciju kad do nje dođe. Naravno, uz sve ove stvari trebate imati i zakonom propisanu obaveznu opremu.

Kabeli za startanje automobila

Vaš akumulator može biti i nov, no nikad ne znate kad će se vašom greškom isprazniti. Uz kablove i pomoć prolaznika te njegovog auta, brzo ćete i jednostavno upaliti vaš auto. U protivnom morat ćete se baciti u potragu za kablovima ili pozvati pomoć na cesti.

Upute za korištenje

Uputama od auta nije mjesto u ladici u dnevnoj sobi već u pretincu za rukavice u automobilu. U njima ćete naći upute kako otkloniti neke manje probleme na autu, što kad neka lampica zasvijetli, kako promijeniti kotač, ili nadoliti tekućinu za stakla.

Ispitivač pritiska u gumama

Mali i jeftini alat može biti koristan kad pomislite da neka guma pušta. Čak i najnoviji auti s funkcijom nadzora tlaka u gumama nerijetko javljaju kriva upozorenja. Uz pomoć ove spravice moći ćete biti sigurni da je sve u redu ili da nije u redu.

Ojačana ljepljiva traka (duct tape)

„Čudotvorna“ ljepljiva traka tako je dobra da o njoj postoji i vic – ako se nešto ne može popraviti duct tapeom, ne može se popraviti uopće. Uz ovu traku lako ćete pričvrstiti neke otpale ili labave dijelove nakon manje nezgode, osigurati napuknuto staklo, zakrpati puknuto crijevo, zatvoriti neki otvor od tekućine kada ste izgubili čep…

Kanister za benzin

Ako ostanete bez goriva ova posuda neće vam olakšati hodanje do prve benzinske, ali će vam barem uštedjeti kupnju nove skupe posude na benzinskoj postaji. Oprez! Nemojte voziti kanister pun benzina u autu. To je opasno i zabranjeno.

Rukavice

Jednostavne platnene radne rukavice pomoći će vam da ne zaprljate ruke i smanjiti mogućnost da se ozlijedite kada mijenjate gumu, provjeravate ulje ili bilo što pod poklopcem motora, ispod auta…

Aparat za gašenje

Svi auti koji su registrirani na tvrtku moraju ga imati u obaveznoj opremi automobila. Svi ostali trebali bi ga imati. Ne trebamo detaljno objašnjavati zašto. Možete spasiti svoj auto ili auto nekog drugog vozača.

Svjetiljka

Baterijska svjetiljka trebala bi biti u svakom autu. Ako negdje zapnete usred noći, bolje se poslužiti s njom nego trošiti bateriju svjetiljkom na mobitelu.

Džepni alat

Mali džepni multifunkcijski alat neće vas izvući iz svih problema, no ponekad bi vam mogao zaista koristiti oko popravka manjih kvarova ili oštećenja na autu.

Boca s vodom

Vrlo je pametno u automobilu uvijek imati veliku bocu s vodom. Nikad ne znate kad će vam se auto pokvariti „usred ničega“ ili kad ćete zapeti u „gužvi stoljeća“.

Cipele/tenisice za hodanje

Posebno dobar savjet za žene koje voze u cipelama s visokim petama (iako to nije preporučljivo). U nuždi će vam mnogo ugodnije biti hodati dva kilometra u tenisicama nego u štiklama.

Punjač za telefon

U autu uvijek imajte 12V/USB punjač za mobitel. Može vam se isprazniti kad je to najnezgodnije.

Vlažne maramice i papirnati ručnici

Pomoću njih ćete očistiti nešto što vam se prolilo u autu, mrlje od hrane koja vam je pala, ali i ruke nakon nekog zahvata na autu (promjena gume). Poslužit će i u mnogim drugim situacijama.

Kišobran

Kompaktni kišobran ne zauzima mnogo mjesta, a spasit će vas u slučaju nenadanog ljetnog pljuska.

Tekućina za staklo

Rezervnu tekućinu za staklo korisno je imati i ljeti, no posebice zimi kad u samo nekoliko desetaka kilometara možete potrošiti čitav spremnik tekućine. Naime, najkritičniji su sunčani dani kad se snijeg otapa, a drugi auti na vaš vjetrobran prskaju mješavinu vode, soli i druge prljavštine. Tada morate konstantno prati staklo, a ponestane li tekućine za nekoliko minuta više praktično nećete vidjeti ništa.

Lopata

Manja preklopna lopata može biti nevjerojatno korisna da se izvučete iz snijega u kojem ste zaglavili.

Vreća soli

Sol za posipavanje poslužit će da se pokrenete na ledu i snijegu u koji ste zapeli.

„Pijesak“ za mačke

Upija jako mnogo vlage, stvara hrapavu površinu i također može pomoći da se izvučete iz snijega ili leda u koji ste upali.

Strugač za led

Struganje vjetrobrana priručnim sredstvima trajat će dugo i može oštetiti staklo. Strugač za led je „obavezna oprema“ broj jedan tijekom zime.

Topla odjeća ili deka

Nikad ne znate hoćete li zapeti u snježnoj mećavi i koliko će trebati da se pokrenete. Možda i ostanete bez goriva ili morate izaći iz auta. Topla odjeća i obuća tada vas može spasiti od ozeblina, možda i ozbiljnijih posljedica.