Ponovite naučeno: umjetno disanje, masaža srca i poziv hitnoj službi tri su osnovne stvari kojima ozlijeđenoj osobi možete produljiti život

Bilo da smo vozač, putnik ili slučajni prolaznik u neposrednoj blizini prometne nesreće, možemo pružiti pomoć nastradalima. Najprije se osigurava mjesto nesreće. Treba postaviti trokut kao signal ostalima u prometu da se iza znaka nešto dogodilo. Najosnovnije što možemo učiniti jest pogledati stanje osobe koja je doživjela nesreću i utvrditi: je li osoba pri svijesti, diše li (čovjek bez hrane može preživjeti oko tri tjedna, bez vode oko tri dana, ali bez disanja samo tri do pet minuta), jer je ovo jedno od najkritičnijih pitanja u prvoj pomoći – ponovio je gradivo prof. dr. Profozić za sve one koji su znanje iz autoškole davno ostavili iza sebe. Osobi koja je bila sudionikom prometne nezgode možemo pomoći utvrdivši i ima li vidljivog jakog krvarenja te postoji li sumnja na eventualne lomove.

Ako je osoba pri svijesti, diše i nema vidljivog jakog krvarenja, nećemo razbijati glavu time je li nešto slomio. Pozvat ćemo ekipu prve pomoći da je na stručan način prevezu do nadležne zdravstvene ustanove (bolnice) – tvrdi. A ako osoba ne diše, nećemo čekati stručnu prvu pomoć, nego ćemo život čovjeka pokušati spasiti pružanjem umjetnog disanja i masaže srca. Ako ne znamo kako se to radi, nećemo vježbati te zahvate na unesrećenoj osobi, nego se osvrnuti oko sebe i pitati druge ljude mogu li mu oni pružiti pomoć jer nastradaloj osobi možda je preostalo samo nekoliko minuta života – podsjeća. Jako krvarenje privremeno se zaustavlja jakim pritiskom na mjestu ili malo iznad ozljede (ako se radi o rukama ili nogama), a u slučaju sumnje na unutarnje krvarenje najvažniji je brzi prijevoz u bolnicu.

Prva pomoć na licu mjesta najučinkovitije će se provesti uz pomoć rekvizita koji su obavezan sadržaj svake kutijice prve pomoći propisane zakonom za svaki prtljažnik automobila u Republici Hrvatskoj. No, ako se usred nesreće zateknete bez spasilačkog seta, život možete spasiti otkidanjem dijela svoje odjeće kojim možete zaustaviti krvarenje.

Odgovori