Vlasnike novijih automobila, pri nekom većem kvaru, jamstvo može spasiti od velikih troškova. No, ne veselite se prerano. Dovoljno je dijelova koji ne spadaju pod tvorničko jamstvo, a treba čitati i cijeli ugovor. Neki uvjetuju jamstvo kilometražom, a većina servisiranjem u ovlaštenim servisima. Treba odmah reći da većina proizvođača ne daje opće jamstvo baš na sve dijelove automobila, a pod potrošni materijal koji jamstvo ne pokriva obično spadaju dijelovi kočnog sustava, akumulator, žarulje, metlice brisača, svjećice i sl.

Kia – Čak 7 godina jamstva ili 150.000km

Čak 2.555 dana Kia daje tvorničko jamstvo za svoje automobile. Nesumnjivo, kad su se Korejci odlučili ponuditi 7-godišnje jamstvo, morali su biti vraški sigurni u kvalitetu svojih automobila. S druge strane, apsolutno najduljim jamstvenim rokom za automobile u Europi primamili su kupce, jer svakom je draga dulja garancija za bilo kakav proizvod, a pogotovo automobil. Dakako, Kia ima i svoju računicu, pa je kao i kod drugih proizvođača, ako se jamstvo ne želi izgubiti, između ostalog, obavezno servisirati automobil u njihovoj ovlaštenoj mreži. Dakako, računica je da ćete sedam godina dolaziti na redovne servise u njihovu ovlaštenu mrežu. Od toga korist, osim ovlaštenog servisera, ima i vlasnik vozila, jer mu automobil i kao rabljeni više vrijedi. Naime, odluči li vlasnik Kiju prodati nakon četiri godine korištenja, prodaje automobil s tri godine jamstva.

Jamstvo je prenosivo na različite vlasnike vozila, naravno, pod uvjetom da je vozilo održavano u skladu s Kijinim servisnim zahtjevima.

Kia – Što ne pokriva jamstvo automobila?

Neki dijelovi vozila imaju svoj prirodni rok trajanja i jamstvo ih pokriva kraće vrijeme. To su: akumulator i MHEV baterija (12 mjeseci bez ograničenja kilometraže), naknadno ugrađena Kijina originalna dodatna oprema (24 mjeseca bez ograničenja kilometraže), audio sustav, navigacija i ostali audio priključci (36 mjeseci ili 100.000 km). Jamstvo na boju vrijedi 60 mjeseci ili 150.000 km, dok jamstvo na anti-perforaciju traje 84 mjeseca bez ograničenja kilometraže. Jamstvo na visokonaponsku (HV) bateriju vrijedi 7 godina ili 150.000 km (za gubitak kapaciteta na manje od 70% izvornog kapaciteta).

VW grupacija – 5 godina ili 150.000km

Jamstvo na Volkswagen, Audi i Škoda vozila traje 5 godina ili 150.000km.  Jamči se da 3 godine računajući od dana isporuke vozila neće doći do oštećenja laka na vozilu koji bi bio posljedica nedostataka u proizvodnji. Jamči se da u roku od 12 godina računajući od dana isporuke vozila neće doći do prohrđavanja, odnosno u roku od 6 godina kod vozila Amarok.

VW grupacija – produženo jamstvo do 7 godina ili 250.000km

Za nova i rabljena Volkswagen, Škoda i Audi vozila (prvotno isporučena kao nova vozila u Republici Hrvatskoj) koja su isporučena nakon 1.4.2019. g. nudi se produženo jamstvo s kojim se može proširiti 5-godišnje jamstvo.

Produženo jamstvo nudi sve pogodnosti kao i 5-godišnje jamstvo, tako da se i u sedmoj godini jamstva mogu imati sve pogodnosti kao i u prvoj, bez ikakvih ograničenja ili sitnih slova. Ovisno o potrebama, bira se broj godina ili broj prijeđenih kilometara u kojima vrijedi produženo jamstvo.

Volkswagen, Škoda i Audi produženo jamstvo pokriva troškove otklanjanja neispravnosti na originalnim mehaničkim, električnim ili elektroničkim dijelovima vozila u odabranom razdoblju pod istim uvjetima kao i standardno 5-godišnje jamstvo.

Iznimno, isključena je primjena Volkswagen, Škoda i Audi produženog jamstva na visokonaponske baterije kod električnih i plug-in hibridnih vozila, kao i na jamstvo na lak i prohrđavanje.

VW grupacija – Što nije uključeno u jamstvo?

Jamstvo ne obuhvaća otklanjanje nedostatka koji su nastali uslijed korištenja vozila u uvjetima koji ne odgovaraju normalnim uvjetima eksploatacije u što pretpostavljamo da spadaju zamjene tekućina i pročistača, podmazivanje, čišćenje i poliranje, zamjenu svjećica, grijača, čepova, žarulja i osigurača, te zamjenu istrošenih brisača, kočionih pločica i obloge spojke, osim ako nisu dio jamstvenog popravka.

sto ne pokriva garancija automobila

Hyundai – 5 godina jamstva na auto, ali BEZ ograničenja kilometraže

Jamstvo za Hyundaijeva vozila traje 5 godina BEZ ograničenja kilometara i po tome je posebno. Jamstvo na prohrđavanje je 12 godina (neograničena kilometraža), na lak 5 godina, a besplatno mobilno jamstvo traje 5 godina. Jamstvo je jednako za sve modele. Kako bi vrijedilo, vlasnik mora redovito održavati vozilo u skladu sa specifikacijama vozila i jamstvenom servisnom knjižicom. Neuvažavanje tih zahtjeva može biti razlog odbijanja jamstva za komponente koje su povezane s redovitim održavanjem.

Hyundai – Što ne spada u jamstvo vozila?

Jamstvo na rezervne dijelove je 2 godine ili 20.000km. Audio sustav je pokriven 36 mjeseci od datuma izvorne maloprodajne isporuke bez ograničenja kilometraže. Gume kojima su izvorno opremljena Hyundai vozila imaju jamstvo njihovih proizvođača. Jamstvom nije pokriveno provjere, zatezanje, podešavanje, podešavanje motora, prilagodba sustava za gorivo, balansiranje kotača, čišćenje, podmazivanje, promjena ulja, nadopunjavanje goriva, motornog ulja, tekućine mjenjača, kočione tekućine, spojke, spremnika tekućine servoupravljača, tekućine elektrolita akumulatora, antifriz rashladne tekućine, tekućine za pranje vjetrobranskog stakla, klima-uređaja i rotacija guma.

U jamstvo nisu uključene ni svjećice, istrošene obloge kočnica/diskovi, istrošene obloge spojke/potisne ploče, metlice brisača, filteri, žarulje i osigurači, V-remenje, ostalo trošenje i potrošni materijal.

Toyota – 3 godine ili 100.000km

Opće jamstvo za Toyota vozila odnosi se na razdoblje od 3 godine ili 100.000 km (u prvoj godini bez ograničenja kilometraže). Nova vozila također imaju jamstvo na gume koje pokriva oštećenje gume u trajanju od 3 godine, bez ograničenja kilometraže. Dodatno, hibridna vozila imaju opće 5-godišnje jamstvo ili 100.000 km na sve hibridne sklopove. Vaše novo vozilo pokriveno je i jamstvom za slučaj prohrđavanja iznutra prema van za razdoblje od 12 godina bez obzira na prijeđene kilometre i 3-godišnje jamstvo na boju, također bez ograničenja prijeđenih kilometara. Jamstvo na rezervne dijelove i dodatnu opremu traje 1 godinu.

Nakon 3 godine, Toyota nudi besplatno uključenje u Relax program do 10 godina starosti vozila ili 185.000 km te do 10 godina produžene brige za bateriju na hibridima.

Toyota – Što ne pokriva tvorničko jamstvo?

Toyotino jamstvo ne pokriva redovite usluge održavanja za servisiranje motora, zamjene tekućina i pročistača, podmazivanje, čišćenje i poliranje, zamjenu svjećica, grijača, čepova, žarulja i osigurača, te zamjenu istrošenih brisača, kočionih pločica i obloge spojke, osim ako nisu dio jamstvenog popravka.

Ford – 2 godine osnovnog jamstva + 3 godine produženog

Redovno tvorničko jamstvo na Fordova vozila iznosi dvije godine s neograničenom kilometražom za sva vozila i s besplatnim mobilnim jamstvom (popravak i/ili prijevoz vozila do najbližeg Fordova ovlaštenog servisa u RH i na području Europe). Jamstvo na dijelove i lak iznosi 2 godine, a na prohrđavanje 12 godina za sve modele Fordovih vozila.

U ponudi je produljeno jamstvo do najviše 60 mjeseci (150.000km za osobna ili 200.000km za laka komercijalna vozila) i ono je ostvarivo u RH, također s uvrštenim mobilnim jamstvom na području RH. Potrebno je održavati i servisirati vozilo prema Fordovoj specifikaciji u ovlaštenom Fordovu servisu s originalnim dijelovima.

Sljedeći dijelovi pokriveni su jamstvom do prvog zakazanog servisa ili 12 mjeseci od datuma prve registracije ili datuma isporuke kod Fordovog trgovca, što prije
nastupi: pogonsko remenje; brtve zamijenjene prilikom servisnih postupaka; elementi filtra ulja, zraka, peludi, goriva, DPF (filtar dizelskih čestica); baterija daljinskog upravljača; svjećice.

Sljedeći dijelovi pokriveni su jamstvom u trajanju 6 mjeseci (neograničena udaljenost) od datuma prve registracije ili datuma isporuke kod Fordovog trgovca, što prije nastupi: žarulje (osim ksenonskih žarulja, svjetlosnih dioda i žaruljica instrument ploče, koje su pokrivene osnovnim jamstvom); metlice brisača.

Staklo je pokriveno osnovnim jamstvom do 1,500 km.

Ford – Što ne pokriva jamstvo auta?

Kočione obloge, diskovi, lamele spojke i ostali dijelovi povezani s trenjem nisu pokriveni jamstvom uslijed istrošenosti.

Iz produženog jamstva se izuzimaju: pogonsko remenje; stavke redovnog održavanja vozila; brtve zamijenjene kao prilikom servisnih postupaka; ulja i tekućine, pročistači ulja, zraka, peludi, goriva, DPF i GPF (filter čestica); pomoćno pogonsko remenje; svjećice i grijači; osigurači; prodor vode i nastala posljedična oštećenja; metlice brisača; žarulje (Xenon žarulje, LED svjetla i osvjetljenje kontrolne ploče su pokriveni); akumulator; kočione obloge, diskovi, lamele kvačila i ostali dijelovi povezani s trenjem uslijed istrošenosti, ali su pokriveni produženim jamstvom u slučaju greške u izradi; stakla i ogledala (grijaći elementi su pokriveni produženim jamstvom); sjedala – obloge i ispune (električni grijači elementi i mehanički dijelovi za podešavanje su pokriveni).

Citroen – Osnovna garancija do 2 godine BEZ ograničenja kilometraže

Proizvođač daje Osnovnu garanciju na novo vozilo za svaku grešku u proizvodnji, u trajanju od 2 godine  bez ograničenja kilometraže. To uključuje i Citroën Assistance. Jamstvo na boju je 3 godine, a na zaštitu od prohrđavanja 12 godina (5 godina za dostavno vozilo).

100%  električna vozila

Pogonski akumulator je pod garancijom u trajanju od 8 godina odnosno 160.000km, do prve od te dvije granice, uz minimalno očuvanje kapaciteta akumulatora od 70% u razdoblju pokrivenom garancijom.

Hibridna vozila

Pogonski akumulator je pod garancijom u trajanju od 8 godina odnosno 160.000km, do prve od te dvije granice, uz minimalno očuvanje kapaciteta akumulatora od 70% u razdoblju pokrivenom garancijom.

Citroen – Što nije uključeno u jamstvo automobila?

Opće jamstvo ne uključuje zamjenu potrošnih dijelova poput pročistača ulja, zraka, goriva ili pročistača u kabini, prilagođavanja ili namještanja (npr. balansiranje kotača), zamjenu dijelova podložnih normalnom korištenju (ako ta zamjena nije potrebna zbog neke neispravnosti) kao što su pločice, obloge i diskovi kočnica, spojka, remenje, amortizeri, pomoćni akumulator, metlice brisača, svjećice, žarulje, baterije i osigurači, zglobovi, ležaji kotača itd.

Peugeot – 2 godine, 5 godina s produženim jamstvom

Ugovorno jamstvo na Peugeotova vozila uključuje dvije godine bez ograničenja kilometraže, asistenciju (pomoć na cesti) u trajanju od 2 godine, jamstvo na boju 3 godine (za teretna vozila 2 godine), jamstvo na zaštitu od prohrđavanja 12 godina (za teretna vozila 5 godina).

Peugeot nudi i produljeno jamstvo uz nadoplatu za sve modele (osobna i laka komercijalna vozila) do 5 godina, odnosno 200.000km.

Renault – 3 godine

Vlasnici Renaultovih vozila imaju jamstvo na svaki nedostatak u materijalu, sklapanju ili proizvodnji na temelju jamstva proizvođača u trajanju od 36 mjeseca ili 100.000 kilometara. Kupac ima pravo na besplatno uklanjanje (rezervni dijelovi i rad) svakog propisno utvrđenog nedostatka na vozilu u materijalu ili u sklapanju, kao i na eventualne popravke oštećenja što ih je taj nedostatak prouzročio na drugim dijelovima vozila i uslugu pomoći na cesti 24 sata dnevno.

Za vozila više klase Renault daje tri godine ili 150.000 km jamstva. Nudi se i plaćeno produljeno jamstvo do 5 godina.

sto ne spada pod garanciju vozila

Zaključak

Ako vam je jamstvo jedno od najbitnijih elemenata pri kupnji automobila, zatražite cijeli jamstveni list i pročitajte sva sitna slova koja često znaju skrivati podatke na koje u prvi mah niste ni pomislili. I ako vam nešto nije jasno, nemojte se ustručavati pitati za pojašnjenje koji se sve dijelovi mogu zamijeniti pod jamstvom ako se pokvare u jamstvenom roku.

Kod jamstva, obratite pozornost na:

  • Nijedan proizvođač neće vam priznati jamstvo ako vozilo niste servisirali u ovlaštenoj mreži u predviđenom vremenskom razdoblju ili nakon predviđenog prijeđenog broja kilometara, ovisno što prije nastupi, u skladu s planom održavanja vozila.
  • Ako godišnje prelazite veliku kilometražu, malo će vam značiti mnogo godina jamstva ako su vam ograničeni prijeđeni kilometri.
  • Proučite cijeli jamstveni list vozila jer se kod nekih proizvođača opće jamstvo na određeni broj godina odnosi samo na određene dijelove automobila. Zapravo, većina ne daje puno jamstvo na potrošne dijelove kao što su remenje, kočne obloge, diskovi i pločice, lamela, kvačilo, žarulje, ožičenja…
  • Kod većine proizvođača koji nude produljeno jamstvo, bilo besplatno pri kupnji vozila ili uz doplatu, vrijedi jamstvo uz ograničenje kilometraže.
  • Jamstvo se ne priznaje ako je nedostatak na vozilu izazvan namjerno ili je posljedica nepravilne uporabe vozila, sudara, puknuća gume, elementarne nepogode, prirodnog trošenja i/ili habanja, oštećenja uzrokovanog vanjskim mehaničkim i/ ili kemijskim utjecajima (primjerice djelovanjem životinja ili djelovanjem životinjske odnosno biljne materije, udarcem kamenčića, industrijskim ispušnim plinovima u zraku i sl.).

Odgovori