Ključan korak pri odabiru i kupnji novog automobila je testna vožnja. Tijekom nje kupac može dobiti najviše informacija i steći važna saznanja o automobilu koji namjerava kupiti. No što sve napraviti kako biste tijekom testne vožnje stekli najbolji mogući dojam i smanjili mogućnost da odaberete automobil koji vam na kraju neće odgovarati?

Rezervirajte test vožnju

Nemojte očekivati da prodavatelj uvijek ima na raspolaganju vozilo koje biste vi htjeli isprobati. Zato unaprijed putem web stranice prodavatelja ili telefonski rezervirajte test vožnju. Potrudite se da pronađete automobil koji ima isti motor i približno istu razinu opreme kao i onaj koji vas zanima.

Prije vožnje

Prije nego što krenete na vožnju provjerite nekoliko “sitnica” koje bi vam mogle mnogo značiti pri odluci za kupnju. Kao prvo provjerite koliko je teško ili lagano ući u automobil i izaći iz njega. Namjestite sjedalo prema vašim potrebama i ponovite postupak. Nakon toga provjerite isto i za stražnju klupi. “Eksperimentirajte” s namještanjem sjedala da bi našli idealnu poziciju sjedenja, a u vožnji ćete shvatiti koliko vam ona odgovara.

Također provjerite ergonomiju automobila. Jesu li vam prekidači logično raspoređeni i lako dostupni. Provjerite sve tipke koje češće koristite. Provjerite koliko je infotainment sustav logičan i jednostavan za korištenje. Također provjerite jesu li instrumenti logični i lako čitljivi. Ako vam se nešto od ovoga ne svidi na prvu, vjerojatno će vas još više smetati što više vozite auto.

Obavezno provjerite preglednost automobila. Možete li dovoljno dobro procijeniti gdje su njegovi kutevi i završeci, vidite li dobro kroz stražnje staklo prilikom vožnje, koliko vidite kad provjeravate mrtvi kut. Mnogi novi automobili imaju lošiju vidljivost zbog novih dizajnerskih i sigurnosnih rješenja.

Kupovina pravog automobila za vas je užitak a probna vožnja trebala bi osigurati pravilan odabir.

Vožnja

test vožnja

Vozite s ugašenim audio sustavom kako biste mogli bolje procijeniti zvuk i izolaciju automobila. No ne zaboravite testirati i audio sustav. Poigrajte se s njegovim namještanjima i nakratko pustite glazbu najglasnije što možete kako biste mogli ocijeniti njegovu kvalitetu. Audio sustav mnogim vozačima je jedna od najvažnijih komponenti u automobilu.

Odaberite rutu koja je najsličnija onom što svakodnevno ili često vozite da vidite kako se automobil ponaša na njoj. Naravno, trebalo bi uključiti ako možete i kratku dionicu na autocesti kako biste vidjeli kako se auto ponaša na većim brzinama i koliko dobra je izolacija od buke i vjetra.

Tijekom vožnje obratite pažnju na mnoge detalje:

  • Mjenjač i upravljač – imate li dobar osjećaj na upravljaču, je li mjenjač dovoljno precizan (ili brz i komforan ako je automatski)?
  • Zvuk automobila – je li zvuk motora ugodan ili iritantan, je li izolacija od buke dovoljno dobra, javljaju li se neki zvukovi koji vam smetaju?
  • Kočenje – kakav je osjećaj na kočnici i možete li je dobro dozirati?
  • Spojka – imate li dobar osjećaj na spojci, mijenjate li brzine uz previše trzanja ili vam se auto gasi prilikom kretanja? Ako ste iskusan vozač, a ovako nešto vam se događa na početku, znajte da ćete se s vremenom mnogo teže priviknuti na takav automobil nego na onaj koji od početka “ne radi probleme”.
  • Ovjes – je li previše krut ili mekan. Naginje li se automobil previše u zavoju? Ako živite u gradu posebno testirajte koliko je udoban preko raznih tipova ležećih policajaca.
  • Navigacija – ako je auto opremljen navigacijskim uređajem provjerite koliko je vođenje precizno i logično te koliko su karte aktualne upisujući odredišta prema kojima vodi vaša testna ruta.

Nakon vožnje

Detaljno na miru provjerite stvari koje ste primijetili tijekom vožnje i koje su vam malo zasmetale. Nešto što vam malo smeta već nakon par minuta vožnje moglo bi tijekom vremena prerasti u nešto što će vas izrazito smetati i živcirati. Isprobajte i neke tehničke finese. Primjerice provjerite kako funkcionira spajanje telefona na automobil putem bluetooth veze i ostali oblici povezivosti. Sustavi nekih automobila s nekim telefonima “surađuju” savršeno, dok s drugim mogu imati problema. Provjerite čita li sustav USB disk, puni li telefon i slično.

Odgovori