Ako želite isprobati auto svojih snova, i prije nego se odlučite na kupnju, doživjeti ga iz prve ruke, onda je testna vožnja najbolji način da se uvjerite odgovara li vam ono uistinu. Ključan korak pri odabiru i kupnji novog automobila je pravilan odabir i dobra priprema za testnu vožnju. Tijekom nje možete dobiti najviše informacija i steći važna saznanja o automobilu koji namjeravate kupiti. No što sve napraviti kako biste tijekom testne vožnje stekli najbolji mogući dojam i smanjili mogućnost da odaberete automobil koji vam na kraju neće odgovarati? Upitali smo Marija Knezića, voditelja prodaje vozila u AutoZubaku, na što sve treba paziti kako biste iz testne vožnje izvukli maksimalno najviše.

Kako rezervirati test vožnju?

Većina renomiranih autokuća u ponudi vam može ponuditi i testnu vožnju. Želite li provozati točno određeni model, nemojte očekivati da prodavatelj odmah ima na raspolaganju točno vozilo koje biste vi htjeli isprobati. Za novim i rabljenim vozilima trenutno vlada velika potražnja, stoga unaprijed putem web stranice prodavatelja ili telefonski rezervirajte test vožnju. Potrudite se da pronađete automobil koji ima isti motor i približno istu razinu opreme kao i onaj koji vas zanima, jer su veće šanse da ćete tada prije doći na red.

Nemojte očekivati da prodavatelj uvijek ima na raspolaganju vozilo koje biste vi htjeli isprobati. Zato unaprijed putem web stranice prodavatelja ili telefonski rezervirajte test vožnju. Potrudite se da pronađete automobil koji ima isti motor i približno istu razinu opreme kao i onaj koji vas zanima.

Prije testne vožnje

Prije nego što krenete na vožnju provjerite nekoliko “sitnica” koje bi vam mogle mnogo značiti pri odluci za kupnju. Kao prvo provjerite koliko vam je teško ili lagano ući u automobil i izaći iz njega. Namjestite sjedalo prema vašim potrebama i ponovite postupak. Nakon toga provjerite isto i za stražnju klupu. “Eksperimentirajte” s namještanjem sjedala da biste našli idealnu poziciju sjedenja, a u vožnji ćete shvatiti koliko vam ona odgovara.

probna voznja

Za vrijeme probne vožnje

Za vrijeme test vožnje provjerite ergonomiju automobila. Jesu li vam prekidači logično raspoređeni i lako dostupni? Provjerite sve tipke koje češće koristite. Koliko vam je infotainment sustav logičan i jednostavan za korištenje? Ako vam se nešto od ovoga ne svidi na prvu, vjerojatno će vas još više smetati što više vozite auto.

Samo probnom vožnjom kupac može dobiti potpunu sliku modela. Nemojte se sramiti postavljati pitanja u vezi funkcionalnosti samog vozila, ali i financijske konstrukcije. – naglašava Mario Knezić iz AutoZubaka.

Prodavači su tu da vam u potpunosti prenesu doživljaj vozila i naravno, pokazati vam zašto je baš taj auto onaj koji trebate kupiti. Imali smo klijente koji su pitanja i opcije koje žele isprobati imali pripremljene na komadu papira, i onda su samo checkirali sve što su isprobali.

Ako vam se nešto od ovoga ne svidi na prvu, vjerojatno će vas još više smetati što više vozite auto, stoga odmah adresirajte kako bi se nešto moglo promijeniti.

Obavezno provjerite preglednost automobila. Možete li dovoljno dobro procijeniti gdje su njegovi kutevi i završeci, vidite li dobro kroz stražnje staklo prilikom vožnje, koliko vidite kad provjeravate mrtvi kut. Mnogi novi automobili imaju lošiju vidljivost zbog novih dizajnerskih i sigurnosnih rješenja.

Test vožnja – s glazbom ili bez?

Vozite s ugašenim audio sustavom kako biste mogli bolje procijeniti zvuk i izolaciju automobila. No ne zaboravite testirati i audio sustav. Poigrajte se s njegovim namještanjima i nakratko pustite glazbu najglasnije što možete kako biste mogli ocijeniti njegovu kvalitetu. Audio sustav mnogim vozačima je jedna od najvažnijih komponenti u automobilu.

Odaberite rutu koja je najsličnija onoj koju svakodnevno ili često vozite da vidite kako se automobil ponaša na njoj. Naravno, trebalo bi uključiti, ako možete, i kratku dionicu na autocesti kako biste vidjeli kako se auto ponaša na većim brzinama i koliko dobra je izolacija od buke i vjetra.

test vožnja

Tijekom probne vožnje obratite pozornost na ove korake:

Tijekom vožnje obratite pažnju na mnoge detalje:

  • Mjenjač i upravljač – imate li dobar osjećaj na upravljaču, je li mjenjač dovoljno precizan (ili brz i komforan ako je automatski)?
  • Zvuk automobila – je li zvuk motora ugodan ili iritantan, je li izolacija od buke dovoljno dobra, javljaju li se neki zvukovi koji vam smetaju?
  • Kočenje – kakav je osjećaj na kočnici i možete li je dobro dozirati?
  • Spojka – imate li dobar osjećaj na spojci, mijenjate li brzine uz previše trzanja ili vam se auto gasi prilikom kretanja? Ako ste iskusan vozač, a ovako nešto vam se događa na početku, znajte da ćete se s vremenom mnogo teže priviknuti na takav automobil nego na onaj koji od početka “ne radi probleme”.
  • Ovjes – je li previše krut ili mekan. Naginje li se automobil previše u zavoju? Ako živite u gradu posebno testirajte koliko je udoban preko raznih tipova ležećih policajaca.
  • Navigacija – ako je auto opremljen navigacijskim uređajem provjerite koliko je vođenje precizno i logično te koliko su karte aktualne upisujući odredišta prema kojima vodi vaša testna ruta.

Nakon testne vožnje

Detaljno na miru provjerite stvari koje ste primijetili tijekom vožnje i koje su vam malo zasmetale. Nešto što vam malo smeta već nakon par minuta vožnje moglo bi tijekom vremena prerasti u nešto što će vas izrazito smetati i živcirati. Isprobajte i neke tehničke finese. Primjerice, provjerite kako funkcionira spajanje telefona na automobil putem bluetooth veze i ostali oblici povezivosti. Sustavi nekih automobila s nekim telefonima “surađuju” savršeno, dok s drugim mogu imati problema. Provjerite čita li sustav USB disk, puni li vaš telefon i slično.

Kupovina vašeg automobila mora biti užitak, a probna vožnja vam treba na to biti završni pečat.

Odgovori