Dokaz o vlasništvu auta je prometna dozvola i obično je vlasnik auta jedna osoba. Jer zašto bi jedno vozilo imalo dva vlasnika? No zna se dogoditi, vašom ili višom voljom, da auto završi u suvlasništvu nekoliko osoba. U nastavku pročitajte kako suvlasništvo funkcionira na papiru i u praksi, te kako registrirati auto u suvlasništvu.

Suvlasništvo nakon nasljedstva / suvlasništvo bračnog para

Moguće je, primjerice, imati suvlasništvo nad autom, a najčešće do takve situacije dolazi ako ste vozilo naslijedili. Ako ostavitelj nije ostavio oporuku, nasljeđuje se po zakonu, svakome od nasljednika dio. Moguće je i da postoji oporuka u kojoj je rečeno da vozilo pripada dvjema ili više osoba, no to bi vam moglo donijeti nepotrebne probleme. Zatim, možda par želi zajednički dijeliti auto i tu su još mnoge druge situacije.

Kako registrirati auto u suvlasništvu?

Prvo treba riješiti papirologiju, a onda i operativu, odnosno tko će koliko i kada voziti, tko će plaćati gorivo i ostale troškove poput servisa i sl. Najlakše se naravno dogovoriti, a najteži način je – sud. Ako je vozilo u vlasništvu nekoliko osoba, registrira se na jednu od njih prema pisanoj izjavi koju vlasnici daju stanici za tehnički pregled vozila, a u prometnu dozvolu u prostor za napomenu upisuje se ‘suvlasništvo’.

No, ako jedan od suvlasnika ne želi dati pisanu izjavu vozilo nije moguće registrirati. Tada sudskim putem treba tražiti od drugog suvlasnika izdavanje te izjave, a kako sudovi nisu brzi, to bi vam trebala biti posljednja opcija. Ipak, nađete li se u takvoj situaciji, dobro je znati da se od suda može tražiti da donese odluku kojom se drugom suvlasniku nalaže da vam izda pisanu izjavu. Ne učini li to u zadanom roku, njegovu pisanu izjavu zamijenit će sudska odluka. Nažalost, kako se registracija za vozilo mora produživati svake godine, ne možete tražiti sud izdavanje takvog naloga i za budući period odnosno za buduće registracije nego tu proceduru morate prolaziti svake godine.

U svakom slučaju je najbolje se dogovoriti kako bi se izbjegle sve ostale komplicirane situacije. A na kraju vam uvijek ostaje opcija da auto prodate i podijelite novac ili da auto ustupite drugom suvlasniku koji će vas isplatiti ili obrnuto.