Lanci za snijeg neka vam budu posljednja opcija jer se svaka druga doima puno boljom, sigurnijom i komotnijom.

Zimske gume najbolje su i najsigurnije rješenje za sigurnu vožnju zimi, među ostalim i zato što na temperaturama ispod sedam stupnjeva imaju puno bolja svojstva od ljetnih guma u smislu držanja, kraćeg zaustavnog puta i boljeg prianjanja. No, zakon dopušta i korištenje ljetnih guma s minimalno 4 milimetra profila i lancima spremnim za montažu na pogonske kotače. Naime, zimskim uvjetima podrazumijevaju se oni kada je na cesti više od pet centimetara ugaženog snijega. U takvome slučaju većina će auta opremljenih sa zimskim gumama prometovati relativno normalno, za razliku od auta s ljetnim gumama koji postaje bespomoćan, kako po pitanju prijenosa snage, tako i po zaustavnom putu, mogućnosti skretanja i kontrole nad autom općenito.

Ako imate lance za snijeg u slučaju zimskih uvjeta neće vam biti druge nego montirati ih na pogonske kotače. Postupak i nije toliko težak, no s obzirom na to da vas njihova upotreba može zadesiti na putu, na snijegu, po noći i sl., preporučuje se da ih prije probate montirati i izvježbati postupak pravilnog postavljanja. Pročitajte instrukcije za njihovo postavljanje na auto i probajte ih staviti i skinuti nekoliko puta ne bi li se što bolje ispraksirali.

Veličina lanaca mora odgovarati veličini i širini guma i ako ih već vozite u prtljažniku neka ne budu samo dio formalnosti i zadovoljavanja forme, nego neka doista budu funkcionalni u slučaju potrebe za montažom. Vožnja s lancima podrazumijeva i to da brzina kretanja ne smije biti veća od 50 km/h, a ona je ujedno i karakteristična po tome što montirani lanci debalansiraju kotače što rezultira trešnjom upravljača. Tu je i mogućnost oštećenja elemenata ovjesa i naplataka, povećana buka u vožnji, nerijetko i oštećenje blatobrana. Lanci se obavezno moraju skinuti čim na cesti nema snijega, kako zbog sigurnosti, tako i zbog zakona koji to propisuje.

Zimski lanci

Nakon upotrebe i čim je prije moguće, lance očistite u slatkoj vodi i posušite prije spremanja kako bi izbjegli njihovo korodiranje uzrokovano oštećenjima od vožnje i dodatno potencirano solju s ceste. Lanci za snijeg dostupni su u brojnim trgovinama od dvjestotinjak kuna za par pa na više ovisno o veličini kotača. Alternativa lancima mogu biti i “čarape”, odnosno neka vrsta tekstilnog pokrivača za gume koji ima prednost u smislu lakše i brže montaže i demontaže te je pogodniji za aute s aluminijskim naplatcima i onima koji imaju mali razmak između gume i metalnog dijela blatobrana.

Po svemu sudeći, upotreba klasičnih lanaca za snijeg neka doista bude krajnje rješenje u slučaju nužde. Moderne zimske gume daleko su bolje rješenje, a ako ih si ne možete priuštiti onda vrijedi odgoditi put, pričekati zimske službe da očiste ceste i krenuti na put kad uvjeti budu povoljniji.

Odgovori