Pranje nakon ljeta važno je i kao nakon zime.
Uredan i čist auto funkcionirat će bolje, a i vožnja u čistome autu zasigurno je zdravija, pa čak i sigurnija.

Tko je intenzivno koristio automobil tijekom godišnjeg odmora, posebno na našem Jadranu, zasigurno se vratio s vrlo prljavim autom. Mušice, smola, borove iglice, prašina, tragovi soli… samo su neki od “uspomena” na ljetovanje koji su ostali na automobilu. Zbog svega toga sad je najbolje vrijeme za temeljito čišćenje. Svako pranje je dobro, no ako vam financije to dopuštaju, najelegantnije je vozilo odvesti u kvalitetnu autopraonicu, posebno one specijalizirane za “detailing” odnosno temeljito čišćenje vozila. Nešto jeftinija opcija je samostalno pranje, no za njega se treba dobro pripremiti i uzeti nekoliko sati slobodnog vremena.

Prije pranja najbolje je pronaći mjesto u hladu bez direktnih sunčevih zraka i auto ne bi smio biti vruć kako voda ne bi brzo isparavala. Koristite mnogo vode i obilatu sapunicu, te naravno čistu spužvu. U specijaliziranim trgovinama ili velikim trgovačkim lancima možete se opskrbiti svim materijalima potrebnim za pranje. Osim konvencionalnog auto šampona možete kupiti i posebna sredstva za čišćenje poput onog za odmašćivanje, skidanje insekata, pranje naplataka, pranje stakla pa i one za njegu unutrašnjosti. Nakon vanjskog pranja i uklanjanja svih nečistoća bilo bi dobro zaštititi, odnosno premazati voskom ili nekim drugim zaštitnim sredstvom poput onoga na bazi Nano tehnologije. Završno brisanje najbolje je obaviti s krpicom od microfibre koja će ukloniti sva tragove vode.

Osim izvana, jednako je važno temeljito očistiti unutrašnjost. Nakon usisavanja prašine, ne libite se koristiti i mnogo vode u unutrašnjosti, no samo pod uvjetom da automobil nakon pranja dobro posušite. Osim vodom možete se koristiti i posebnim sredstvima za njegu platna, kože i unutrašnjosti. Uklonite sve tvrdokorne mrlje, a ne zaboravite niti na čistoću prtljažnika. Zbog sigurnosti dobro očistite i sva stakla. Također, izvadite sve suvišne stvari iz auta, očistite borove iglice ili druge nakupine iz svih dostupnih dijelova auta, a kad već temeljito čistite auto, provjerite razinu tekućina u automobilu te vlažnom krpom prebrišite motorni prostor.

Odgovori