Tlak u gumama ljeti uvijek treba održavati prema preporukama proizvođača, a preporučuje se kontrolirati ga jednom mjesečno jer je jedan od bitnijih faktora za sigurnost vožnje. Neki faktori ipak utječu na tlak pa ga treba povremeno korigirati. Jedan od njih je značajno povećana masa automobila (kad idete na godišnji odmor primjerice), a drugi je vanjska temperatura. Kad je auto prenatrpan, tlak u gumama treba biti nešto veći, no i tada se treba držati napisanih preporuka za opterećeno vozilo.

Treba li pumpati gume do maksimuma?

Tlak u gumama ljeti zagrijavanjem gume raste jer se toplije molekule zraka u gumi brže kreću i više sudaraju jedna o drugu. Stoga ljeti ne pumpajte gume na preporučeni maksimum već ostanite malo ispod kako biste bili sigurni da tlak neće biti previsok. Iz istog razloga tlak u gumama se provjerava kad su hladne, jer kad se zagriju nećete zbog porasta tlaka u njima dobiti ispravnu vrijednost. Suprotno od toga, kada je temperatura zraka niža onda molekule zraka usporavaju i međusobno se lijepe pa onda tlak zraka pada pa se iz tog razloga zimi treba ipak nešto češće provjeravati i dopunjavati tlak u gumama.

tlak u gumama ljeti

Tlak možete izmjeriti na svakoj benzinskoj postaji, a možete kupiti i manometar (samo za mjerenje ili i za pumpanje guma). Vrijednosti na koliko guma treba biti napumpana nalaze se najčešće na naljepnici na okviru vrata ili na poklopcu spremnika za gorivo. Ako tamo nema tog podatka, pogledajte u uputama automobila. Uglavnom su vrijednosti između 1.9 i 2.1 bara za stražnje te 2.1 i 2.3 bara za prednje gume koje se pumpaju nešto više zbog mase motora.

Kad su gume pravilno napumpane, one savršeno prianjaju uz podlogu, a samim time smanjuje se potrošnja goriva, gume se manje troše, a automobil je lakše upravljiv, što, naravno, povećava sigurnost u prometu. Ne zaboravite prekontrolirati gume na prikolici ili priključnom vozilu, pogotovo ako ih rijetko koristite. Znakovi koji upućuju na to da gume nisu dovoljno napumpane su da volan podrhtava, jedna guma vuče u stranu ili ste primijetili da vam se povećao put kočenja, a to može dovesti do prometnih nesreća koje zahtijevaju brzu i stručnu pomoć.